Hangeland er ingen klubbdirektør

Det finnes en annen jobb i Viking som passer langt bedre, mener Stig Nilssen.

I PALACE-DRAKTEN: Viking bør benytte seg av kunnskapen til Brede Hangeland den dagen han velger å legge opp, men da som utviklingssjef. En klubbdirektør er han ikke, mener Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen.  Foto: Digitalsport

meninger

KOMMENTAR: Flere medier melder onsdag at Brede Hangeland (33) er aktuell som ny klubbdirektør i Viking. Han kan muligens være aktuell for klubben på sikt, men ikke som klubbdirektør."Vi søker en entusiastisk leder som har evnen til å begeistre våre mange tilhengere, frivillige og medarbeidere. Du har en utpreget kommersiell legning og har solid ledererfaring». Slik lyder teksten i annonsen hvor Viking søker etter sin nye klubbdirektør.

Du trenger altså ikke lese stort mer enn bare de to linjene for å skjønne at stillingsbeskrivelsen er så langt borte fra Brede Hangeland som det omtrent er mulig å komme.

Dersom du studerer stillingsannonsen ytterligere, blir du neppe overbevist om at Hangeland er rett person eller lar seg trigge av ansvar og hovedoppgaver som "opprette og utvikle prosesser og prosedyrer for organisasjonen" heller.

Fortsetter i Palace

Hangeland har en fantastisk karriere bak seg som fotballspiller, men "kommersiell legning" eller "solid ledererfaring" er neppe ordene han velger å bruke om seg selv den dagen han eventuelt skriver en cv.

Brede Hangeland har gjort det tindrende klart at han ønsker å fortsette sin aktive karriere på så høyt nivå som mulig også kommende sesong. Han ønsker å spille fotball så lenge helsen og motivasjonen tilsier at han kan gjøre det.

Selv om Hangeland ikke spilte veldig mye etter at Alan Pardew overtok som manager 2. januar i år, har Crystal Palace-sjefen gitt klar beskjed om at han vil ha Hangeland med i troppen også neste sesong.

Aftenbladet vet også at det i disse dager pågår forhandlinger mellom partene om en ny avtale som strekker seg ut 2015/2016-sesongen. Det meste tyder derfor på at 33-åringen fortsetter som midtstopper i Premier League.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at Brede Hangeland har erfaring og kunnskap Viking bør dra nytte av – den dagen den tidligere landslagskapteinen bestemmer seg for å reise hjem.

Passer som utviklingssjef

Ser du tilbake på hans karriere som fotballspiller, finner du et talent fra Lassa som ble snappet opp av Viking og debuterte for laget i 2001. Da var han 20 år gammel. Siden handler historien om hvordan han gjennom seriøs trening, bevisst kosthold og målrettet fokus tok steget til landslaget, FC København og videre til Fulham for 40 millioner kroner.

Brede Hangeland vet altså nøyaktig hva som kreves for å bli god. Gjennom egne erfaringer vet han konkret hva som skal til for at et talent ikke forblir et talent, men at det videreutvikles til å bli godt nok for en internasjonal arena. Det er den kompetansen og ærgjerrigheten Viking bør konsentrere seg om.

Det er nemlig ikke bare jobben som klubbdirektør som er ledig i klubben. Det er også stillingen som utviklingssjef, den Kjell Inge Olsen forlot nylig. Det er en stilling som forbundet krever at Viking har, altså et lisenskrav.

Jeg kan ikke tenke meg annet enn at den jobben må være den perfekte for Brede Hangeland.

Den dagen han velger å reise hjem.

KOMMENTERER: Sportsleder i Aftenbladet, Stig Nilssen.  Foto: Lars Idar Waage