Northug trues med straff etter «Sverige-stunt»: - Dette var ment som en hyllest

Langrennsstjernens drakt bryter med svensk lov

Denne drakten har Active Brand produsert for Petter Northug.  Foto: NTB Scanpix og privat

langrenn

Den norske skistjernen har skapt mye oppmerksomhet etter at det ble kjent at han ville bruke en blågul drakt med tre kroner på brystet under helgens premiere i Bruksvallarna.

Men nå skriver svenske Expressen at draktstuntet bryter med svensk lov. Drakten er en kopi av det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor sin drakt.

– Lovbrudd

– De tre kronene er et beskyttet svensk statssymbol. Alle som vil benytte seg av symbolene i idrettslige sammenhenger må tilhøre idrettsforbund som ligger under Riksidrottsförbundet, og søke om tillatelse hos Patentverket. Og senere sendes det videre til oss. Med jevne mellomrom må man få fornyet denne tillatelsen, sier statsheraldikeren Henrik Klackenberg til Expressen.

– Ettersom Coops logo finnes på drakten, så er det helt åpenbart at det svenske statssymbolet utnyttes i kommersiell sammenheng, og da er det et lovbrudd som kan resultere i bøter, sier han videre.

Har ikke søkt

Northugs manager Are Sørum Langås bekrefter overfor Adresseavisen at man ikke har søkt om noen slik tillatelse.

– Vi har ikke søkt om å få benytte oss av Tre Kronor-symbolet. Nå må vi nesten se om vi skal benytte oss av fire kroner i stedet, eller kanskje to. Det kler oss best med fire kroner, sier Langås.

– Må dere i verste fall droppe drakten?

– Det får vi se på. Har vi gjort noe galt, så må vi kanskje droppe drakten. Dette var ment som en hyllest til Sverige, på samme måte som Petter gjorde i 2015, sier Langås til Adresseavisen.

Petter Northugs far, John, blir overrasket når Expressen ringer ham.

– Det her hadde vi ingen anelse om. Dette må vi undersøke, for vi vil jo ikke ha noe bråk, sier han.

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

langrenn