Twickenham har plass til 82.000 tilskuere. Fredag trente Englands mannskap på banen. I morgen møter de Wales til kamp i VM. Twickenham har plass til 82.000 tilskuere. Fredag trente Englands mannskap på banen. I morgen møter de Wales til kamp i VM. Foto: Henry Browne - Reuters

Trodde du fotball var den største idretten i England? Ikke denne måneden.

Oval ball sender skygger over Premier League.

Mange av kampene i rugby-VM gå i beste sendetid. Pubene rundt Twickenham markerer nabosaket til sin arena. Mange av kampene i rugby-VM gå i beste sendetid. Pubene rundt Twickenham markerer nabosaket til sin arena. Foto: NEIL HALL - Reuters
Oval ball får mye oppmerksomhet blant britiske sportsidioter for tiden. Oval ball får mye oppmerksomhet blant britiske sportsidioter for tiden. Foto: Henry Browne

Ingen fare. Det blir fullt på Anfield, Old Trafford og White Hart Lane denne helgen også. Men det vil det garantert også være på Twickeham lørdag kveld klokken 21.00 (norsk tid). Det er viktig VM-kamp. I Norge møtt med et skuldetrekk. I England og Wales er det full tenning.

Twickenham er rugbyens Wembley. Storstadion som for nordmenn mest er kjent som det gigantiske idrettsanlegget de kan se på venstre side når de lander på Heathrow fra øst. Her er det plass til 82.000. Lørdag møter England en av sine erkefiender, Wales, til sin andre kamp i VM og da er det fullt hus.

Høye seertall på TV

Verdensmesterskapet i rugby tar mye av oppmerksomheten til sportsinteresserte briter denne måneden. Det er ikke bare tribuner som fylles. Rundt i de tusen engelske puber samles folket til felles avsynging av God Save the Queen, øl og rugby. Når kampene til England er plassert midt i prime-time på en lørdagskveld blir det høye seertall. Det er den kommersielle TV-kanalen ITV som har rettighetene til mesterskapet og der i gården gnir de seg i hendene.

Mange briter samles på pub for å følge cricket-VM. Kampene med England er de meste sette TV-programmene nå for tiden. Mange briter samles på pub for å følge cricket-VM. Kampene med England er de meste sette TV-programmene nå for tiden. Foto: NEIL HALL - Reuters

Da England spilte sin åpningskamp mot Fiji 18. september var det mer enn åtte millioner som fulgte kampen. En kamp hvor det ville vært overraskelse på linje med norsk seier mot Brasil dersom Fiji hadde vunnet. Likevel strømmet folket til skjermene og det ble ukas mest sette program i England. England vant 34-11.Den kampen ble også årets mest sette sportsbegivenhet på TV i 2015. FA-cupfinalen hadde årsrekorden frem til Fiji-kampen.

Lørdag kveld blir det enda flere når Wales er motstander.

De kaller det «dødens gruppe»

Det blir en kamp mellom to av favorittene til å vinne gruppe A. En gruppe som har fått det klassiske VM-navnet «dødens gruppe». Ikke nok med at to store rugbynasjoner som England og Wales er der, Australia har også et meget bra lag.

Englands Courtney Lawes flyr høyt i Englands første kamp i mesterskapet mot Fiji. Det ble en klar of oppskriftsmessig seier til England. Englands Courtney Lawes flyr høyt i Englands første kamp i mesterskapet mot Fiji. Det ble en klar of oppskriftsmessig seier til England. Foto: Russell Cheyne

Det er de to beste lagene som går videre til kvartfinaler. Det betyr at VM er over for England, Wales eller Australia etter gruppespillet.Ettersom kampen om de to første plassene gruppe er såpass tett, blir kampen mot Wales lørdag ekstra viktig. Og dermed er interessen stor.

England, med hjemmebanefordel er selvfølgelige favoritter, men i Wales er det håp.

— Det blir ikke noe større enn England mot Wales på Twickenham i en kamp hvor det trolig blir avgjort hvem som går videre fra Gruppe A. Hvis det er noen som kan forlate Twickenham med en seier, så er det Wales, skriver rugby-kommentator i South Wales Evening Post, Dafydd Jones, i sin faste spalte.

Tre grupper med klare favoritter

Mens Gruppe A sitrer av spenning er det i de tre andre gruppene til dels stor enighet om hvem som kommer til å gå videre til kvartfinaler. Det blir trolig Skottland, Sør-Afrika, New Zealand, Irland, Frankrike og muligens Argentina.

Japans Yu Tamura var høyt oppe etter seieren mot Sør-Afrika. Her etter kampen mot Skottland hvor det ble klart tap. Han tok seg likevel tid til å skrive autografer til ivrige japanske rugbytilhengere. Japans Yu Tamura var høyt oppe etter seieren mot Sør-Afrika. Her etter kampen mot Skottland hvor det ble klart tap. Han tok seg likevel tid til å skrive autografer til ivrige japanske rugbytilhengere. Foto: Dylan Martinez - Reuters

Men alt går ikke på skinner slik bookmakerne og rugby-kjennere forventer. I den første kampen til Japan mot en av de bedre rugbynasjonene, Sør-Afrika, sjokkerte asiatene. Ingen hadde regnet med japansk seier. Overskriftsrodet «shock» ble hentet frem i mange redaksjoner verden over etter at de slo afrikanerne 34-32.Sjokket varte dog ikke mer enn i en kamp. Da Japan i sin andre kamp møtte stormakten Skottland endte det med tap 10-45. Dermed blir nok drømmen om kvartfinale nettopp det, bare en drøm.

Mesterskap som varer lenge

Men det er langt frem. Rugby er en tøff sport og derfor er kampfrekvensen lavere enn i fotball. Verdensmesterskapet varer i seks uker. Finalene spilles på Twickenham først 31. oktober.

I mellomtiden skal det spilles VM-kamper på en rekke fotballarenaer i England. Villa Park, Leicester , Leeds, Manchester City og Newcastle låner alle bort sine fotballstadioner til den ovale ballen i gruppespillet.

Kvart-, semifinaler og finale spilles alle på enten Twickenham eller Millenium Stadium i Cardiff, samt at bronsefinalen skal gå på OL-stadion fra 2012 som fra neste sesong vil være hjemmebanen til West Ham.

Fortsatt fotball-feber

Nå skal vi ikke overdrive betydningen av rugby-VM. Fortsatt er det fotball som er det som trekker mest oppmerksomhet. All Premier League-fotball går på betalingskanaler på TV og når dermed ikke opp i de seertallene som kampene som går på de frie kanalene.

Det er heller ingen fare for fotballinteressen. Fredag før helgens serierunde spekuleres det i kjent stil. Om Brendan Rodgers får fyken i Liverpool, om Neymar var på god vei til United, om Tottenham kan slå Manchester City i helgen.

  • Dersom det ble litt for mye om rugby her, så finner du de siste fotballsakene våre her:
Vis fakta ↓
Rugby (union)