Nordlie etterlyser formasjonsskifte

Mener Norge kan spille offensiv og attraktiv fotball i 4-5-1.

Norges landslagstrener Per Mathias Høgmo på sidelinjen under lørdagens kamp mot Russland.  Foto: Digitalsport

fotball

Norge slet lenge i sin 4-4-2-formasjon i lørdagens landskamp mot VM-klare Russland på Ullevaal. Men etter å ha lagt om til 4-5-1 halvveis ut i andre omgang, ble det bedring. Tidligere eliteserietrener Tom Nordlie mener landslaget bør ty til den velkjente «norske» formasjonen oftere.

Tom Nordlie.  Foto: Digitalsport

— Når vi har en offensiv spiller som Mats Møller Dæhli på kanten i 4-4-2, inviterer vi motstanderne til å slå innlegg. Da det ble lagt om til 4-5-1, fikk vi hindret innlegg. Det trenger ikke være en motsetning mellom å spille 4-5-1 og offensiv, attraktiv fotball, sier Nordlie, som tror det begredelige forsvarsspillet mot Russland vil bedres kraftig ved et formasjonsskifte.- Norge ligger greit etablert også i 4-4-2, men sliter når innleggene kommer. Jeg tror Høgmo blir nødt til å stramme inn når EM-kvalifiseringen starter, sier Nordlie.

Landslagstreneren selv åpner for å endre formasjon i kommende kamper.

— Formasjonen kan endres. Men det som er viktig er at spilleprinsippene fungerer. I dag møtte vi et godt lag (Russland slapp inn fem mål i kvaliken til VM), likevel klarte vi å kontrollere ballen i lange perioder. Vi møtte et lag som er gjerrig og da blir det ikke veldig mange målsjanser, sier Per Mathias Høgmo.

Lars Tjærnås.  Foto: Ørn E Borgen

Også ekspert i 100% Sport, Lars Tjærnås, tror en formasjonsendring kan være nøkkelen til suksess for det norske landslaget.«Når vi velger å spille 4-4-2, med «innoverkanter», og backer som skal høyt i banen offensivt gir vi bort rom bredt i banen når vi mister ball. Gir vi bort rom bredt i banen tillater vi motstander å komme ofte til posisjoner der de kan legge innlegg. Når de legger mange innlegg mot oss må vi ha en bakre firer, og særlig midtstoppere som evner å forsvare seg godt i denne delen av spillet. (...) Mitt forslag er å spille 4-4-1-1 uten rene innoverkanter, i hvert fall på ene siden. På den måten forsvarer vi oss oftere med ni, ikke åtte spillere bak ball. Det gir oss også bedre dekning i banens bredde, og bedre beskyttelse til backer.» skriver han i sin blogg.