Kontroversiell VAR-avgjørelse fikk kommentator til å se rødt: – Er dette sånn vi vil fotballen skal være?

Nigeria så ut til å ta et langt steg mot å sikre videre VM-billett da den franske superstjernen Wendy Renard bommet på straffe. Så grep VAR inn.

Chiamaka Nnadozie skrek ut i frustrasjon da dommer Melissa Borjas pekte på straffemerket på nytt.  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters / NTB Scanpix

fotball

– Dømmes det igjen?

TV 2-kommentator Kasper Wikestad har akkurat sett Frankrikes høyreiste midtstopper treffe stolpen fra straffemerket et kvarter før slutt mot Nigeria.

På stillingen 0–0 etter 75 minutter hadde Nigeria en fot inn i videre VM-spill.

Men på TV-skjermen kom VAR-tegnet. Dommer Melissa Borjas tok seg til ørepluggen, før hun pekte på straffemerket på nytt. TV-bildene viste at Nigeria-målvakt Chiamaka Nnadozie i et splittsekund hadde begge beina utenfor målstreken.

– Alvorlig talt. Er dette en del av spillets idé? Er dette sånn vi vil at fotballen skal være? Dette strider egentlig mot all rettsfølelse og mot alt vi tenker at fotballen skal være, utbrøt Wikestad.

Nigeria-spillerne pekte på en TV-skjerm på stadion for å få Borjas til å se situasjonen med egne øyne.  Foto: Vincent Michel / TT NYHETSBYRÅN

Treneren: – Hvis jeg er ærlig, vil de sende meg hjem

Nigeria-spillerne flokket seg rundt den honduranske dommeren i harnisk. De pekte mot en TV-skjerm for å få henne til å selv se situasjonen, men protestene var fånyttes. I tillegg ga Borjas et gult kort til den unge Nigeria-målvakten.

– Dette kan ikke være sånn vi vil at fotballen skal være. Dette strider mot alt. I all verdens land og rike, fortsatte Wikestad som da svarte på sitt eget spørsmål.

På nytt fikk Renard muligheten fra straffemerket. Denne gangen satt hun ballen sikkert i mål, før hun løp jublende mot hjørneflagget.

0–1-tapet kan bety at Nigerias VM-reise allerede er over. Nå må de vente i spenning på om tre poeng og en målforskjell på −2 holder til å bli blant de fire beste treerne i turneringen.

– Selvsagt er jeg misfornøyd med resultatet. Frankrike er et veldig bra lag som ikke trenger hjelp fra noen for å vinne kamper. Jeg synes synd på jentene for de kjempet så bra, så blir det ødelagt av folk som vi ikke er så fornøyd med, sa Nigerias svenske landslagssjef Thomas Dennerby på pressekonferansen etter kampen.

Han ønsket ikke å si stort mer om hva han tenkte om VAR-avgjørelsen.

– Helt ærlig. Hvis jeg ga dere mine ærlige tanker, så ville de nok sendt meg hjem. Derfor er det trolig bedre at jeg ikke sier noe, sa Dennerby som avsluttet pressekonferansen med å kaste ørepluggen hvor han får oversatt spørsmål i bordet foran ham.

Renard jublet for sitt første mål i VM.  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters / NTB Scanpix

Nye regler fra og med VM

Flere har i ettertid forsvart dommer Borjas og VAR-mannskapets avgjørelse. I VM har flere nye regler trådt i kraft. En av dem er at målvakten skal minst ha en fot på streken i det straffesparket tas.

– Det hadde hun ikke og derfor fikk hun gult kort. Det var dessverre vondt for henne, men vi forholder oss til reglene. Disse kom 1. juni, og ja det var litt til vår fordel i dag, sa Frankrike-trener Corinne Diacre på pressekonferansen etter kampen.

Den engelske VM-kommentatoren Jacqui Oatley går enda lenger i å gi dommerne rett i avgjørelsen.

«Det er sykt å slakte dommerne for å implementere de nye reglene bare fordi folk som ikke har lest de ikke forstår dem», skriver hun blant annet på Twitter.