En telefon til Sverige var med på å forandre TIL-historien: Slik var Gutans vei tilbake til eliten på første forsøk

Bildene av en jublende Bjørn «Bummen» Johansen sammen med jublende lagkamerater på et snødekt Alfheim høsten 2002 er uforglemmelige. Veien mot opprykksjubelen startet ett år tidligere.

GLEDE: Bjørn «Bummen» Johansen ledet an da TIL tok en æresrunde rundt på snødekte Alfheim etter å ha slått Aalesund i oktober 2002 for å sikre opprykk.  Foto: Ronald Johansen, iTromsø

fotball

Tre ganger har TIL rykket ned fra toppdivisjonen. 2001, 2013 og 2019 står med negativt fortegn når Tromsø Idrettslag i år skriver sin hundreårshistorie. Den siste vet vi ikke utfallet av. De to første endte med suksess på første forsøk.

Underveis i en solfylt søndag på Østlandet i oktober 2001 måtte TIL se at nedrykket var et faktum for første gang etter opprykket i 1985. Selv ikke en fallskjermhopper ute av styring på Åråsen kunne utsette den nye hverdagen for Miika Koppinen og resten av «Gutan». Det gikk bra med fallskjermhopperen. Verre ble det for TILs del som måtte konstatere at degraderingen var en realitet etter 1-3 mot Lillestrøm.