OSLO: Tiltaket ”foreldrefri sone” trår i kraft med umiddelbar virkning i barnefotballen, og forbyr foreldre å stå sammen med barna sine på trenerbenken.

Utviklingsdirektør i NFF, Alf Hansen, sier til VG at det var helt nødvendig å innføre tiltaket.

- Episoder

– Vi har dessverre opplevd å få rapporter om en del episoder. Vi var nødt til å ta grep. Det har vært i for stor grad enkelte foreldre som ikke er sin voksenrolle bevisst under kamp. Det slenges mange meldinger til dommere og motstandere i nærvær av egne spillere og trenere, sier Hansen til VG.

Foreldre og annet publikum må fra nå av belage seg på en tilværelse på motsatt side av trenerbenken.

– Vi vil tydeliggjøre at det er et klart skille mellom det å være tilskuer og en del av den sportslige avviklingen. Det er mange kretser og klubber som har hatt denne ordningen i flere år, og det har vært positivt, sier Hansen.

Utviklingsdirektøren er klar på at tiltaket langt fra er noe kur mot overivrige foreldre.

– Dette er et av mange trekk vi gjør for å styrke kvaliteten i barnefotballen. Det er også nå en klar oppfordring at klubbene stiller med kampverter som skal representere klubben under avvikling av kamp og bidra til at det skal være en positiv opplevelse, legger han til.

- Sjelden opplevelse

Sportslig ansvarlig for barnefotballen i FIL, Jan Tore Bakli, vil ikke si noe spesielt om tiltaket.

- Jeg skulle heller sett at det ikke var nødvendig, er det korte svaret Bakli gir Folkebladet på spørsmålet om det var nødvendig med et slikt tiltak.

Bakli sier han har lest om episoder hvor foreldre har skapt oppstyr, men at han i svært liten grad har opplevd det selv.

- Jeg må si jeg har sett noen fotballkamper i mitt liv, men her i nord har jeg sjeldent opplevd noe slikt som det som skjedde på Hamar.

Episoden Bakli refererer til skjedde i går i en kamp mellom HamKam og Ottestads G07-lag (!!).

Kampen ble stoppet etter at trenere og foreldre fra begge lag barket sammen.

- Det som er rapportert fra den kampen høres helt grusomt ut, men jeg har som sagt aldri opplevd noe slikt her i Nord-Norge, sier Bakli.

- Hvordan skal foreldre oppføre seg på kamp?

- Vi snakker tross alt barnefotball. Man skal heie på ungene og aller helst klappe litt for begge lag, avslutter Bakli.