For nå fjerner FIL Fotball treningsavgiften for alle barn under 14 år. De skal kun være nødt til å betale medlemskontingenten for å ikle seg den grønne drakten de tre neste årene.

Nyheten deler klubben selv i sin klubbavis «Grønn Genser», som havner i alle postkasser i regionen i løpet av neste uke.

– Dette må oppfattes som en kjempeglad nyhet til de spillerne som naturlig hører til Finnsnes Idrettslag. Jeg kan ikke tenke meg at dette ikke blir godt mottatt, sier styreleder Herleif Hanssen til Folkebladet.

Treningsavgiften i FIL Fotball har vært på alt fra noen få hundre kroner for de aller yngste, til godt over 3.000 kroner for 13-14 åringene. Men fra og med neste år og ut 2020 skal altså klubben ikke ha noen treningsavgift for barn opp til 14 år.

Skal ikke «stjele» spillere

Styremedlem Elisabeth Skogheim, som har et ekstra ansvar for barnefotballen, understreker at klubben ikke gjør dette for å «stjele» spillere fra andre klubber.

– Det er absolutt ikke det som er hensikten, sier Skogheim.

Hun forteller at bakgrunnen for FILs gratisprosjekt er ønsket om å bygge opp klubben igjen etter bråket i fjor høst.

– Det er klart at når klubben har blitt rammet av at barn har tatt overgang til en utbryterklubb eller har sluttet, så ønsker vi å bygge opp klubben igjen. Da så vi på dette som en god mulighet til å se om dette var noe for vårt nedslagsfelt. Vi ønsker å få flere barn med på laget. For mange av de som ikke har prøvd fotball tidligere, kan dette gjøre at det blir lettere å prøve seg. Økonomi skal ikke være noe hinder, sier Skogheim.

– Rekruttere flest mulig

Etter bråket i fjor høst, som endte med at både trenere og spillere forlot klubben og dannet Varden FK, har FIL blitt ribbet for spillere i yngres avdeling. Denne sesongen har klubben kun hatt åtte lag i barne- og ungdomsseriene.

– Vi har hatt rundt 60 spillere, inkludert guttelaget. Det er mye mindre enn hva vi har hatt før og vi ønsker selvfølgelig å bygge opp klubben igjen, forteller Skogheim.

– Men det er ikke det som er hovedpoenget. Vi ønsker å få flere med og ønsker å gi flere muligheten til å spille fotball.

Det forteller også styreleder Hanssen om målet med prosjektet.

– Dette er kanskje det som skal til for å få de som sitter på gjerdet, at de som ikke hadde tenkt å spille fotball, hiver seg til. Målet er å få rekruttert flest mulig til fotballen, når de nå kun slipper unna med medlemskontingenten, sier Hanssen.

Positive erfaringer

FIL Fotball kopierer dermed Brandval IL, en klubb i Kongsvinger kommune, som foran denne sesongen valgte samme strategi. Erfaringene fra Brandval har utelukkende vært positive.

I tillegg til at klubben har fått flere nye spillere, har faktisk inntektene blitt høyere, selv om treningsavgiften har forsvunnet.

– Det som er morsomt er at jeg tror vi faktisk har tjent penger på dette. Lag, foreninger og næringslivet synes dette er fint og har gitt oss gaver og sponset oss, sier Brandval-leder Arild Bjerke til fotball.no.