2-2 hjemme mot Brumunddal lørdag sørget for at både Finnsnes og bortelaget Brumunddal må ta den tunge turen ned i 3. Divisjon.

Selv om Kjelsås ga begge lag en håndsrekning med å slå Vålerenga 2, var ikke ett poeng nok for noen av lagene.

Etter kampslutt var det naturlig nok en slagen gjeng med spillere og trenere som slukøret kom ut av garderoben for å prate om hva som gikk galt i 2017.

Lærdom

Bjørn Johansen har vært trener for Finnsnes siden 2011. Nå kan han notere seg for to opprykk og to nedrykk i løpet av de sju sesongene han har vært sjef.

– Hva har du lært av denne sesongen?

– Det er så mye at det har du ikke plass til i avisa. Det er mange ting, sier «Bummen», før han konkret tar for seg den viktigste lærdommen han sitter igjen med.

– I det store bildet er det det å ha komplementære ferdigheter i forhold til typer, ikke nødvendigvis de beste spillerne, men ulike typer. Ledertyper som står i krigen, de som kan være god når ting sliter. Vi har kanskje hatt for mange like spillertyper.

Han legger ikke skjul på at han har savnet spillere som Quint Jansen (Mjøndalen) og Hans Henrik Johansen (lagt opp) i år.

– De typene manglet vi i jevne kamper i år. Det er en verdi jeg ser som er viktig og som jeg visste var viktig, men nå har fått kjenne på kroppen hvor viktig det var. Når jeg ser tilbake har vi hatt en ubalansert tropp.

Plutselig bunnlag

De to foregående sesongen har Finnsnes vært et topplag, og leverte en av tidenes beste sesonger i fjor da laget havnet på andreplass. Det er en stor kontrast til årets sesong som, overraskende for mange, ender med nedrykk.

– Det tok litt tid får vi skjønte at vi ikke var et topplag lenger. Det går litt på mentaliteten. Hva gjør vi når vi får 1-1, jo da stormer vi opp og skal ha 2-1. Vi har hatt noen slike kamper der vi i denne fasen hadde tatt det ene poenget og vært litt mer kynisk i måten vi framstod.Vi har vært litt for naiv i vår, fra Bærum-kampen og utover, som var tungt. Vi brukte for lang tid på å snu den negative trenden. Vi fant ikke nøkkelen på hvorfor vi taper med ett mål i stedet for å vinne med ett mål, sier Johansen.

Selv om sesongen ender med nedrykk, har formen i høst gitt en positiv energi likevel, mener treneren.

– Det er bedre å ha 22 poeng og fyke ut enn å ha åtte poeng og rykke ned.

Jobben med neste sesong er klubben allerede igang med. Den største jobben er å finne ut hvilke spillere klubben har med seg i 2018. Store deler av troppen har en kontrakt som går ut etter denne sesongen.

Spillerne Folkebladet har pratet med avviser ikke at de spiller i klubben neste sesong også, men vil heller ikke komme med noen lovnader.

– Klubben må først komme på banen og fortelle hva de vil og ønsker. Slik jeg forstår det vil de satse, så får vi ta det derfra. Jeg sier verken ja eller nei. Jeg skal se på mulighetene mine og se hva som skjer, så tar vi det derfra, sier Joakim Nilsen.

– Jeg vet ikke. Jeg er åpen for det meste, så får vi se hva som skjer, sier Tobias Schjetne.

– Jeg vil spille i en fin klubb der man blir tatt vare på, og det blir man jo her. Så det kan godt hende jeg blir, sier Jonathan Barlow.

Bjørn Johansen har følgende å si om kommende sesong:

– Det blir en jobb klubben må gjøre. Det må gjøres en grundig evaluering og klubben må stake ut en kurs. Signalene er at vi skal ned og fort opp igjen. Vi skal gjøre oppholdet så kort som mulig. Det er tøft nivå go artige kamper i 3. Divisjon. Så vil nok noen spillere ønske å spille på dette nivået og høyere. For FIL er det viktig å få med seg så mange som mulig på en satsing på at oppholdet blir så kort som mulig.