FINNSNES: FIL-patriot og TV2-kommentator Per-Jarle Heggelund har litt av en fotball-lørdag foran seg. Først skal han kommentere Newcastle-Arsenal fra St. James Park. Når den kampen er ferdig, bærer det rett på toget i retning London, koble seg på wi-fi og få med seg siste nytt fra Senja stadion og landskampen mellom Senja og Finnsnes.

Kunnskapen om Premier League er stor. Men det er også kunnskapen om 2. divisjon avdeling 1. Spesielt om klubben i hans hjerte - Finnsnes IL.

– Jeg føler meg veldig godt oppdatert. Jeg har en fin liten avtale med ”Bummen” (Bjørn Johansen, FIL-trener journ. anm.) om at når det passer får jeg være med på benken, spillermøter og i garderoben i pausen. Jeg får henge med laget og er i en se, lytte og lære-rolle, sier Heggelund til Folkebladet.

Han mener det er viktig å holde seg oppdatert på dagens fotball-terminologier.

– De taktiske begrepene fornadrer seg. For eksempel offensiv markering brukte vi ikke på slutten av 90-tallet, men det plukker vi opp nå på spillermøter.

Ambassadør

Han sier selv at han har en diffus rolle som en merkelig ambassadør for Finnsnes IL.

– Jeg kjenner guttene på A-laget veldig godt og jeg føler meg som en del av laget, til tross for at jeg bor i Stockholm. Bare i høst har jeg vært på tre kamper på benken, sier han.

– Jeg er nærmere laget enn hva jeg har vært på mange år.

Heggelund legger ikke skjul på at han har hatt ambisjoner som trener.

– Jeg skulle jo bli fotballtrener og har trent aldersbestemte lag. Men når jeg innså hvor mange år og penger som krevde for å få elitelisensen - da snakker vi sekssifrede beløp på 7-8 år - ble jeg litt motløs og ga blaffen i det.

– Jeg har hatt ambisjoner, men alle årene og alle pengene, da tenkte jeg at da går det ikke. Så det er et lite spark til fotballforbundet.

– Løper skoene av seg

Men livet som fotballkommentator, først i Serie A og nå i Premier League, har gitt Heggelund en annen berikelse i livet.

– Det har vært en fantastisk reise så langt. Jeg kom på mange måter hjem til den engelske fotballen. Det var en ære å gjøre italiensk fotball, men den nytenningen jeg fikk i TV2 var gull verdt.

Noen spådom for resultatet i lørdagens lokaloppgjør mellom rivalene Senja og Finnsnes har han ikke. Men en oppfordring og forventning til FIL-spillerne har han.

– En landskamp mor Senja lever ofte sitt eget liv. Men jeg forventer at guttene mine går ut og løpere skoene av seg for den grønne drakten. Gjør de det så vet jeg at det resulterer i tre poeng.