SJØVEGAN: Førstkommende søndag og en uke i strekk er det duket for folkefest når Tour de Andørja går av stabelen. Søndag starter det med terrengritt, før det etterfølges av Ibestadløpet på tirsdag.

Og neste helg går trippelen med HT-løpet, Astafjordrittet og Kråktinden opp.

Spesielt på lørdagens sykkelritt, som starter i Sjøvegan sentrum, har daglig leder for TDA, Hanne Marit Kvitting, en oppfordring til innbyggerne i Salangen.

– Skap stemning, få opp flagg og kom ut og hei. De er med på å skape den fantastiske rammen vi har rundt Tour de Andørja, sier Kvitting til Folkebladet.

– Dette er jo generalprøven for når de skal ta imot proffene i Arctic Race. Da kan de benytte anledningen til å teste ut de ville idéene sine.

2.000 deltagere?

Siden toppåret i 2011 (2.500 deltagere) har antallet deltagere i TDA gått nedover.

Dårlig vær har sin del av skylden for det. Nå håper imidlertid Kvitting at de i år kan øke dette antallet. I fjor stilte 1.600 deltagere til start under TDA.

– Vi håper virkelig på reprise av det, og gjerne mer, sier Kvitting.

– Men etter to tøffe år med stygt vær skal det litt til å klatre oppover.

Nytt av året er søndagens terrengritt, som i går er en del av en ny trippel i Troms kalt Troms Mountainbike Classics, i samarbeid med Reistadrittet og Lavkarittet.

– Vi har flyttet terrengrittet frem en uke, slik at vi kan realisere dette samarbeidet, som har blitt tatt varmt imot av terrengsykkelmiljøet. Det gjør at vi kan kåre den ultimate terrengsyklisten, sier Kvitting.

– Vi håper også samarbeidet kan gi terrengrittet en boost og at det kan få en høyere status.

Dropper jaktstart

Tidligere har vinneren av trippel-konkurransen vært den som først passerer målstreken på toppen av Kråktinden.

I år dropper arrangørene jaktstarten og kjører tre individuelle konkurranser, der sammenlagtvinneren kåres av den med best tid fra alle tre konkurransene.

– Det er av praktiske årsaker. Vi ser på enklere løsninger, men den viktigste biten er at vi får tilbakemeldinger fra deltagerne hvor de sier at løpere vil være løpere. De er ikke så interesserte i sammenlagt-konkurransen

Trippelen lever imidlertid i beste velgående.

– Men vi kjører ikke jaktstartmodellen, sier Kvitting.

Aspaker stiller

Under Folkerittet lørdag har Kvitting også fått på plass fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Da skal jeg sykle sammen med fiskeriministeren og ordføreren i Ibestad, sier Kvitting.

Blant annet tar de med seg fiskekaker med seg på sykkelturen. Aspaker blir på Andørja hele helgen og skal også delta som mosjonist i Kråktinden opp.