SJØVEGAN/TROMSØ: – Sist jeg sjekket var det nærmere 230.000 kroner. Det var i morges. Det ryr inn, sier Stian Kristoffersen til Folkebladet tirsdag formiddag.

De siste dagene har vært spesielle for Salangen-spilleren Stian Kristoffersen, som er rammet av Multippel Sklerose (MS).

I sin kamp mot sykdommen startet han lørdag kveld Facebook-gruppen «Stian vs MS monsteret».

Målet er å samle inn drøye 450.000 kroner, slik at 28-åringen kan få HSCT-behandling, som er en stamcelle-behandling, i Mexico.

Og responsen har vært enorm. Litt over to døgn senere er beløpet på kontoen nærmere 230.000 kroner.

– Det er ganske sykt å se helt fremmede folk overføre tusenvis av kroner. Jeg vet ikke hvor mange hundre som har satt inn penger nå. Det har blitt en lang liste, og da jeg sist sjekket nettbanken klarte den ikke vise alle innbetalingene lenger, sier Kristoffersen.

Fotballfamilien

I tillegg til privatpersoner, bidrar også fotballklubber med større beløp til Kristoffersen.

– Det er den såkalte fotballfamilien, den er unik når det kommer til å hjelpe hverandre. Det har vi sett med «Chuks»-saken. Jeg vet ikke hvor mange klubber som har støttet nå, men det er helt utrolig.

Kristoffersen fikk MS-diagnosen i fjor sommer.

– Det startet i mai i fjor. Det begynte med at jeg fikk en nummenhet rundt kroppen, spesielt rundt mageområdet. Etter hvert ble fingrene også nummen og jeg slet med finmotoriske ting.

Men det var ikke før i en 4. divisjonskamp mot Senja 2 at han virkelig skjønte at noe var galt.

– Det ble bare tøv med ballen og jeg ble nummen i beina. Da skjønte jeg at noe var galt.

– Først tenkte jeg at det kunne være en prolaps, men det var så mange andre plasser på kroppen som var rammet at jeg begynte å mistenke andre ting.

Og 1. august fikk han diagnosen, etter å ha vært inn og ut av sykehuset en periode.

– Etter det har det dukket opp litt. Mens jeg trener er det ikke optimalt, men jeg har klart sånn høvelig å være med på fotballbanen denne sesongen.

Jobbet med MS-syke

I hverdagen har han til tider ikke turt å holde sin egen sønn i frykt for å miste han i bakken.

– Jeg kunne bære et fat og et glass og plutselig miste det. Det var frykten for å miste han som var verst, sier Kristoffersen.

Han jobber til daglig som sykepleier. Da han fikk diagnosen i fjor var han tilknyttet nevrologisk avdeling på UNN.

– Der jobbet jeg blant annet med MS-pasienter. Så jeg mistenkte jo tidlig hva som kunne være galt med meg.

– Det er jo også litt ironisk at jeg selv fikk diagnosen mens jeg jobbet der. Samboeren min er fysioterapeut og har jobbet før med MS-pasienter. Hva er sjansen for det liksom, humrer Kristoffersen.

Han forteller at han har blitt bedre etter at han fikk steroide-behandling. Det er imidlertid kun med på å bremse sykdommen og er ingen løsning for å bli helt eller delvis kvitt MS.

Behandling i 2016

Kristoffersen er smertelig klar over at få personer får behandlingen i Norge. Derfor har han søkt plass i Russland og Mexico.

I Mexico kan han forvente å få en plass i 2016. Til en prislapp, inkludert reise og utgifter til opphold, på rundt 450.000 kroner.

– Jeg får sannsynligvis en dato i løpet av sommeren. Om det blir tidlig eller sent vet jeg ikke. Men jeg håper naturligvis at det blir så fort som mulig.

– Slik det ser ut nå, så skal det vel ikke stå på økonomien?

– Ja, absolutt. Fortsetter det slik har jeg god tro på at jeg skal nå målet ganske raskt.

SPISS: Stian Kristoffersen har i en årrekke spilt i både 2.- 3.- og 4.- divisjon for Salangen. Foto: Arne Teigen