FALUN: – Jeg hadde vondt i magen når jeg våknet. Det ble en nervepirrende dag. Det står mer på spill enn det vi smørere klarer å ta innover oss, forteller Arne-Markus Svendsen, som hadde ansvaret for skiene til Didrik Tønseth på herrestafetten i Falun fredag.

Tønseth gikk en bra andreetappe for Norge, men ble etterhvert parkert av Johan Olsson i sporet. NRKs kommentatorteam spekulerte da i om skiene var dårlig, men det avkrefter Svendsen.

– Didrik kom til meg og sa at skiene var kjempegod og at det kun var hans egen feil. Johan Olsson gikk sabla fort, og Didrik stivna fullstendig på slutten, forteller Bardu-mannen.

Rent klisterføre

Med varierende værforhold var det krevnde for smøreteamet å plukke ut den rette smøringen til skiene før stafetten.

Og med smørefadesen fra 10- og 15 kilometeren godt i bakhodet ble det derfor testet ut mange skipar like før rennet fredag.

– Vi må monitorere forholdene hele tiden. I dag var det rent klisterføre. Jeg testet ut fire par ski med Didrik før løpet, noe jeg aldri har gjort tidligere, forteller smøreren.

At det ble testet ut så mange skipar før start beviser hvilket press smørerne følte før stafetten.

– Går det til h..... så blir det spørsmål om skiene med en gang, men blir det gull så kan vi jobbe rolig, ler Svendsen.

Lettelsen var derfor stor da Petter Northug spurtet inn til et nytt norsk VM-gull.

– Det var mer lettelse enn glede. Steminga var til å ta og føle på. Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv, men Petter (Northug) var så rolig før løpet at jeg følte meg samtidig trygg, forteller Svendsen.

– Hvordan er det å jobbe med nasjonens øyne rettet mot dere på den måten?

– Vi lever i en liten boble på utsiden, så heldigvis tar vi ikke inn over oss alt presset fra hele Norge. Hadde vi gjort det ville vi fått nervesammenbrudd for lenge siden, forteller Svendsen, fremdeles med latteren sittende løst.

– Peise hardt arbeid

De norske utøverne som er ferdig med VM for denne gang kunne fredag ta seg en etterlengtet feiring.

I smørebussen derimot var det fullt fres til langt utover kvelden.

– Her er det peise hardt arbeid. Vi feirer stafettgullet med å klargjøre skiene til tremila, sier Svendsen før han må løpe avgårde.