FINNSNES:  – I 2009 hadde Salangen seks 11’er-lag i seriespill. I 2015 har Salangen trolig bare ett, skrev Erik Lomås på Twitter da Salangen 2 trakk laget i 5.divisjon tidligere denne uka.

Men det er ikke bare Salangen som sliter med å stille 11’er-lag. De siste årene har nedgangen vært like klar som sola vi har opplevd i nord denne sommeren. I 2009 var det 44 påmeldte 11’er-lag i seriespillet, derav 24 på aldersbestemt nivå. Fem år senere er antallet lag 32, hvorav 15 er aldersbestemte og i stor grad tilhører Bardufoss (5) og Finnsnes (4).

Doblet

7’er-fotballen derimot er så populær som den aldri har vært. Antellet lag har på fem år mer eller mindre doblet seg.

– Det er en klar tend. 11’er-fotball for ungdom er ikke lenger like naturlig som før i tida. Det kan skyldes at 7’er-fotball er lettere å organisere. Man er ikke avhengig av så mange spillere, og man trenger ikke så stor bane, sier arrangementansvarlig i Troms fotballkrets, Kenneth Skoglund til Folkebladet.

Videre sier han at Troms fotballkrets har en stabil påmelding i antall lag uavhengig av spilleform og aldersklasser, og at de i fire år har opplevd vekst.

– Det er nedgang i antall seniorlag, men det er ingen skremmende tall, forteller Skoglund og fortsetter.

– Vi oppfordrer til 7’er-fotball i vår spillerutviklingsplan.

Bygdene sliter

Den store økningen finner man i byene og omegn, mens situasjonen i bygdene er dyster.

– Bydeneklubbene som før hadde lag i to-tre klasser er borte. Før dro studentene i Tromsø hjem i helgene for å spille kamp for klubben sin, men den tida er litt forbi. I dag melder de heller overgang til en annen klubb. I Tromsø har vi for eksempel hatt vekst i antallet 11’er-lag. Ferske nye klubber som kun har seniorlag, sier Skoglund.

Skoglund mener vi rett og slett lever i en tid der folk flest prioriterer annerledes.

– Man slutter på fotball for å flytte rundt og studere, og prioriterer annerledes. Også blir man så lenge borte fra fotballen at man aldri returnerer, avslutter han.