Søndag kveld ble det avholdt en seanse på Bardufosstun for å markere Erik Valnes og bragden han sto for i forrige uke, da han ble U23-verdensmester på sprint i sveitsiske Goms.

Oppmerksomhet har det blitt mye av den siste uka, og BOIF-løperen forteller at det gjør inntrykk på han når han ser hvor mange som har fulgt med.

– Det gjør jo inntrykk når man ser hvor mange som har fulgt med og hvor mange som skal gratulere og som synes dette var en bra prestasjon, sier Valnes til Folkebladet.

– De sier at dette betyr mye for miljøet rundt her omkring og det gjør jo inntrykk. Det er artig å representere et miljø og en klubb, og et område, på en sånn måte, fortsetter han.

Medietrykk

Interessen fra media har også vært på et nytt nivå.

– Det har jo vært et trykk som jeg ikke har vært så vant med. Jeg har jo gått et par bra løp før som har gått på TV, og som jeg har fått litt oppmerksomhet for, men dette her har jo vært noe helt annet. Det har vært helt vilt med gratulasjoner og oppmerksomhet. Det er bare artig det. Det tar jo litt tid å svare på alle meldinger, men den prisen skal jeg gladelig betale for en opplevelse som dette, smiler han.

Skal stabilisere seg på WC-nivå

Han har allerede deltatt på to verdenscuprenn denne sesongen, begge i sprint. Når han nå ser fremover i tid, er ambisjonen å stabilisere seg på det nivået.

– Det er det som har vært målet og som kanskje nå blir et enda tydeligere mål, å få gå mer verdenscup og etter hvert stabilisere seg der. Å få gå i verdenscupen fast, det er jo derfor man driver med dette, man vil jo konkurrere på høyest mulig nivå. Nå ser jeg at det ikke er så langt frem dit, sier Valnes, med gullmedaljen fra U23-VM hengende rundt halsen.

Og med fast plass i verdenscupen, er sjansene for å komme til store mesterskap som VM og OL, realistisk på sikt.

– Dette gir meg stor motivasjon, når man ser at det faktisk er realistisk å tenke på en fast verdenscup-plass og kanskje til og med mesterskap noen år frem i tid.

Med en fersk gullmedalje i bagasjen håper han nå også på sponsorhjelp. Til daglig studerer han ved siden av skisatsingen.

– Det er klart, det koster penger å drive på med dette, sier han.

– Når man presterer bra på ski, så blir man veldig motivert for å ta det siste steget og da forsvinner litt av motivasjonen til å studere. Jeg ønsker jo å trappe ned på studiene og satse mer eller mindre på fulltid om det lar seg gjøre.

Leder i BOIF, Thomas A. Valnes, var naturlivis stolt over å ha fått en verdensmester som representer klubben, og forteller at dette er inspirerende for både utøvere og ledere i klubben.

– Det er mange av de yngre skiløperne våre som ser opp til Erik og ser at det faktisk er mulig å komme seg helt opp i toppen. Så jeg tror han er en stor inspirasjon for utøverne våre. Han er også en inspirasjon for oss som sitter i vervene. Vi er god på bredde og nå er vi jaggu god på topp også, så det er artig, smiler han.

For i tillegg til Erik Valnes, har klubben flere sterke løpere som kommer opp, og kanskje spesielt 18-årsklassen på jentesida, hvor fire jenter leverer stabilt høye prestasjoner i Norgescupen.

– Jeg tror nok av mye av æren ligger hos de som gjør det store engasjementet på trener– og oppmannsiden. De som klarer å produsere aktivitetstimer og tid, både for barn og etter hvert som de blir litt eldre og opp i junioralder. Aktiviteten er jo tydeligvis veldig riktig, og jeg tror at vi har ganske høy kompetanse blant de som er på trenersiden i alle aldersgrupper. Det viser Erik med prestasjonen sin. Han går frem og tar et VM-gull og da må man ha gjort noe riktig i alle fall, i årene frem mot det, sier lederen i BOIF.

Verdensmesteren selv sier at han har lært mye fra tiden i BOIF siden han var 10-11 år.

– Gjennom BOIF har jeg fått mye skiglede og lært mye fint når det gjelder trening og rundt det å være skiløper. Det er artig å se at det kommer flere og at det blir et større og større miljø i klubben. Det motiverer i alle fall meg å se at også andre lykkes, sier han.

21-åringen fra Sørreisa kunne stolt vise frem gullmedaljen. Foto: Stein Wilhelmsen
Det ble servert kaffe og kake under seansen. Kaka hadde påskriften «Til Erik. Gratulerer som verdensmester» Foto: Stein Wilhelmsen