På torsdag sendte baneansvarlig Ketil Isaksen de første litrene med glycolholdig vann gjennom de fire milene med vannrør som er lagt under kunstgressbanen i Finnfjordbotn. Til tross for at det på selve kunstresset i dag ligger et islag på 10 centimeter håper han og representantene fra Senja Avfall og Finnsnes Fjernvarme at vannet som kontinuerlig pumpes inn gjennom rørene under banen skal gjøre at man har grønt gress snart, forhåpentlig om ei ukes tid. Snøen som har hoppet seg opp på banen gjennom vinteren er nå fjernet slik at det på torsdag var bare ishinna på kunstgresset som ligger igjen.

Ketil Isaksen sier at siden fjernvarmeanlegget ikke ble ferdig før snøen kom må snøen og isdekket nå tines opp før gresset kommer fram.

Varme fra søppelforbrenning

Det er Senja Avfall som produserer det oppvarmede vannet fra avfallsforbrenningen på Botnhågen, og videresender det til Finnsnes Fjernvarme som igjen sørger fra at også anlegget i Finnfjordbotn får oppvarmet vann.

– Når vannet har gått gjennom rørene i baneanlegget ei stund vil det til slutt være fritt for snø på kunstgresset, sier Tor - Helge Sørensen.

– Det har jo vært bikkjekaldt lenge, og derfor kan det jo ta ei stund før snøen er borte. Siden banen har hatt stått under snø til nå har man også en ishinne på rundt ti centimeter som også skal smeltes bort, sier Sørensen.

– I parkeringplassen utenfor Finnsnes Handelspark på Finnsnes benyttes akkurat samme systemet som her, og der er det nå snøfritt hele vinteren.

– Ja, om ikke lang tid kan man altså spille på grønt gress med meterhøy snø på sidene. Vi har jo flere innendørshaller i området, men her i Finnfjordbotn blir det spesielle at man har naturen rundt banen i stedet for hallvegger, sier baneansvarlig Ketil Isaksen. Det er IL Pioner fotball som eier anlegget, og har nå en utleieavtale med Varden.

– Så her kan publikum se på fotballkamper utover vinteren utendørs, med grønt gress.

– Da er det viktig å kle seg godt, for selv om snøen er borte på banen vil kulda likevel bite godt for de som står på sidelinja og ikke selv er i bevegelse, sier Ketil Isaksen.

Stein Wilhelmsen

FORDELES: I dette bygget ved banen kommer varmvannet inn til banen, ogfordeles ut i rørene. Fra venstre ser vi Ketil Isaksen, Tom Sivertsen fra Finnsnes Fjernvarme og Tor - Helge Sørensen fra Senja Avfall. Foto: Stein Wilhelmsen