Dette er en klubb som ikke har fått sitt eget navn, det til tross for at man har drevet med klatretreningen i nesten et år, forteller leder Lise Hay. Hun sier til Folkebladet at navnet nok vil være klart etter stiftelsesmøtet førstkommende tirsdag.

- Vil gi ungene en mestringsfølelse - se video her.

En aktivitet uten press

– Å drive med klatring er veldig morsomt, og det ser du på hvor ivrige disse barna er, sa nestleder Hjalmar Svendsen da Folkebladet var innom treningen for de minste på onsdag kveld.

– For disse barna er det ikke viktig at de klarer å nå toppen av veggen, men at de har det artig mens de holder på. Dette er jo et alternativ til all lagidretten som er. Her er du selv ikke avhengig av hva de andre får til, men kan styre ditt eget løp. Her får man være aktiv, ha det sosialt uten noe press på egne prestasjoner. De som driver er heller ikke avhengig av å følge faste treningstider, sier Svendsen.

Har egen Facebook-side

– Foreløpig har vi kommunisert med de som nå er med gjennom ei Facebook-side som vi foreløpig har gitt navnet FUSK klatring.

Lise sier at i denne gruppen er det nå rundt 200 medlemmer. Hun forteller at man startet i mars i fjor, med treninger både på Finnsnes og i Istindportalen.

– Vi ønsket å kunne få bruke klatreveggen her i gymsalen til Finnsnes ungdomsskole. Det endte med at vi fikk en avtale med skolen der vi fikk bruke klatreveggen gratis fram til skoleferien i fjor, slik at vi kunne få se om det var stor nok interesse for å kunne drive videre og få etablert en klatreklubb. I løpet av den tida så vi at interessen var veldig stor, og nå skal vi altså etablere klubben.

Manglet sikrere i starten

Lise forteller at et av problemene for å kunne drive var at man hadde for få personer med et såkalt brattkort, et kompetansebevis som kreves av de som står og styrer tauet når en utøver er oppe i klatreveggen. Personen som står og styrer den som klatrer i veggen kalles en sikrer.

– Vi fikk hjelp av en annen instruktør som kom til Finnsnes og kjørte kurs slik at vi fikk flere med brattkort. Da steg også interessen for klatringen, samt at vi også hadde større kapasitet til å drive med dette. Nå har vi også fått fram 6 instruktører som kan kjøre kurs for personer som vil ta brattkortet.

– Vi ser jo at det er stor interesse blant foreldrene for å ta slike kurs. Når vi annonserer et nytt kurs er disse fullbooket før det er gått et døgn, sier Lise.

Hun forteller at fra i høst har man hatt vaktlister med personer som har drevet treningene.

– I dag har vi klatring tre ganger i uka. På tirsdagene har vi klatring på kveldstid for de voksne, mens vi på onsdagene har vi klatring for de minste. Og på fredagene kan både barn og voksne være med og klatre.

- Vi ønsker jo å kunne bruke veggene som er i området, blant annet på Stonglandseidet, Karlstad og i Istindportalen. Og på sikt ønsker vi jo også å få en større vegg. Denne veggen er jo faktisk allerede for liten for det miljøet vi har som vokser svært raskt. Vi ser også for oss at vi på sikt kan få i gang klatring i utemiljøer.

Lederen sier at man ønsker å ha en lav terskel for å melde seg inn i klubben. I det ligger at man vil unngå skyhøye treningsavgifter, og at man håper på at medlemmene kan klatre gratis i gymsalen på ungdomsskolen.

FORNØYDE MED OPPSLUTNINGEN: Nestøeder Hjalmar Svendsen og leder Lise Hay er begge fornøyde emd responsen oppstarten av klatreklubben har fått. Her har Lise på ryggen datteren Emilie, som også er med og klatrer. Foto: Stein Wilhelmsen
IKKE REDD FOR Å SVEVE I LUFTA: Når klatrererne skal ned sparker de fra. Da svever de fritt i lufya og blir firt ned. Foto: Stein Wilhelmsen