Det er nøyaktig ett år siden Jonas Simonsen startet sin futsal-karriere og begynte å spille for Tromsø-laget Sjarmtrollan. Der endte sesongen med seriegull og senere spill i Champions League. Nå er han tatt ut på det norske futsallandslaget til nordisk mesterskap i desember.

– Jeg og Steffen Dalheim (kompis fra hjemplassen Bardufoss) pratet om det, at dette er litt av en komet-karriere. Jeg begynte å spille futsal for nøyaktig ett år siden, da jeg begynte å spille for «Trollan». Etter det har det gått slag i slag, sier Simonsen til Folkebladet.

– Unikt

Å oppnå så mye på ett år er ikke hverdagskost innen noen idretter, for å si det mildt. Ei heller innen futsal. Simonsen har ikke hørt om lignende historier. Det har heller ikke leder i Sjarmtrollan, Simen Johansen, som sier at det Simonsen har gjort er unikt.

– Nå er futsal en relativt ny sport i Norge, men Jonas har hatt en unik reise med et lag i omstilling med mye spillere inn og ut. Så han har hatt en eventyrlig reise i fjor, og senere e-cup i høst, hvor både han og laget gjorde en god figur. Så det har vært mye innhold på kort tid og hvis vi summerer opp alle milepælene, så er det helt klart unikt, sier han.

– På ett år nå, så har jeg blitt seriemester, spilt Champions League og blitt tatt ut på landslaget. Jeg er nesten som et eneste stort smil om dagen, sier en svært fornøyd Simonsen.

Fikk en indikasjon på det

Simonsen var for noen uker siden på treningssamling med futsallandslaget.

– Nå etter den samlingen, så har jeg hatt et lite mål om det og jobbet for at det kunne skje. Så det var utrolig artig å få den beskjeden i går. Så nå gjelder det å være ydmyk og lærevillig. Det er kanskje litt derfor man er tatt ut også, fordi at man er veldig villig til å lære, sier Bardufoss-mannen.

– Ble du overrasket da du fikk beskjeden?

– Det var veldig artig, også var jeg overrasket, ja. Det er utrolig mange gode spillere der, men jeg hadde en samtale med Sergio (Gargelli, trener for futsallandslaget) for halvannen uke siden og da fikk jeg en liten indikasjon på at det kunne skje. Så det var jo utrolig deilig å få det bekreftet, sier han.

Utviklende med futsal

Simonsen har tidligere denne høsten uttalt at futsal-spillingen er utviklende for det han skal gjøre på fotballbanen om sommeren også.

– Du får først og fremst evnen til å tenke hurtig. I futsal har du 70 prosent flere balltouch enn i fotball. For eksempel på fotballbanen hvor jeg er spiss og venter litt på ballen, så må jeg ta enda mer ansvar selv i futsal. Det er ikke noen tvil om at man blir en veldig mye bedre fotballspiller av å spille futsal.

Og der noen hevder at risikoen for skader er langt større som futsal-spiller, er han uenig og mener at dèt er en myte.

– De er mange som sier at det er mye mer skader, men det merker man ikke noe til. Det er selvfølgelig en overgang med tanke på underlaget, men det er det på fotballbanen også, når man går fra kunstgress til naturgress. Så det der er egentlig en myte. Det er ikke noe mer skader enn i fotball, mener Simonsen.

X-factor

Simen Johansen mener Simonsen får dyrket spisskompetansen sin til de grader på futsalbanen.

– Han har en x-factor med at han er veldig eksplosiv og har avslutningsfot og målteft. Han dyrker spisskompetansen sin enda mer i futsal, samt at han utvikler andre ferdigheter. Jeg synes han har blitt en bedre toveis-spiller etter at han begynte med futsal. Så han er en veldig spennende futsal-spiller også, mener han.

Men Simonsen, som er under kontrakt med Finnsnes, men som i høst var utleid til Mjølner og var svært sentral til at Narvik-klubben rykket opp til 2.divisjon, vil ikke skape noen interessekonflikt mellom fotball og futsal.

– Man bør heller se på hva futsal kan ta med seg inn i fotballen.