Myrseth har den siste perioden vært på samling med Team Nord-Norge i Muonio i Finland, der hun også har fått med seg den finske langrennsåpningen.

Øverbygd-jenta hadde også store planer om å delta på den norske langrennsåpningen på Beitostølen kommende helg. Men påmeldingsavgiften kan hun nå bare be om å få refundert. For til helgen er hun på plass i Washington D.C. — for å motta gratulasjoner fra USAs president Donald Trump.

– Jeg hadde jo meldt meg på Beitostølen og var klar for å gå der. Helt til her om dagen, da jeg fikk en invitasjon fra Det Hvite Hus, via den tidligere treneren min i USA. Siden vi vant NCAA-mesterskapet, så har vi blitt invitert til Det hvite hus for å få gratulasjoner fra presidenten, sier Myrseth til Folkebladet etter at hun har gått inn til 23. plass på fem kilometer klassisk i Finland lørdag.

«Once in a lifetime»

Myrseth er ny på Team Nord-Norge denne sesongen. Forrige sesong tilbringte hun i Salt Lake City der hun kombinerte skole med å gå langrenn for Utah Skiteam. Det endte med flere pallplasseringen gjennom sesongen, og ikke minst sammenlagtseier for lag i NCAA-mesterskapet (mesterskap mellom collegene og universitetene).

Valget om å droppe langrennsåpningen på Beitostølen til fordel for president-møte i USA var enkel.

– Jeg kunne nesten ikke si nei til det. Det er «once in a lifetime» å få denne muligheten. Da går jeg dessverre glipp av åpningshelga, men jeg tror jeg hadde angret om jeg ikke hadde dratt, sier Myrseth.

Gyldig fravær

Trener for Team Nord-Norge, Kristian Skogstad, har naturlig nok full forståelse for at Myrseth prioriterer president-møte framfor langrennsåpningen.

– Det er selvfølgelig gyldig fraværsgrunn. Det er Beitostølen og det er ikke alle det er like viktig for. Merete har vi også snakket om tidligere at skal komme for fullt senere i sesongen. For hennes del ser hun ikke på Beito som så viktig, sier Skogstad.

Han mener også det er godt for utøverne å kunne ta et avbrekk fra trening og konkurranser.

– Av og til må man prøve å distansere seg litt fra sporten. Det å bli bedt til Det hvite hus er ikke noe man får igjen senere. Da har jeg full forståelse for at hun reiser dit. Det er en kort tur over dit, hun er tilbake raskt og mister lite trening.

– Merkelig at han ble president

Myrseth reiser til USA fra Gardermoen på torsdag. Fredag skal hun til Det hvite hus, mens hun reiser hjem igjen lørdag og lander i Norge søndag.

Nøyaktig hva som skal foregå under besøket hos presidenten er usikkert.

– Jeg vet bare at vi skal ha en liten oppmerksomhet på Det hvite hus. Det står i mailen at vi skal få gratulasjoner fra presidenten.

– Hvordan blir dette?

– Dette tror jeg blir dødskult. Jeg gleder meg helt vilt. Det er en så stor opplevelse. Før jeg dro til USA hadde jeg ikke i min villeste fantasi trodd at dette skulle skje. Så dette er veldig artig.

– Hva synes du om president Donald Trump?

– Jeg vet ikke om jeg tør å svare på det, ler Myrseth.

– Det hadde nok vært litt kulere om det hadde vært Obama (Barack red. anm.). Men han er en av verdens mest omtalte mennesker. Selv om jeg jeg ikke liker han som person, jeg synes jo det er merkelig at han ble president, så blir det artig å få møtt han likevel.

PRESIDENT: Donald Trump skal gratulere Merete Myrseth. Foto: AP/NTB scanpix