25. juni går det ferske fjelløpet Sans Senja Skyrace av stabelen for aller første gang.

Løypa er 25 kilometer lang og går fra Fjordgård, via populære fjelltopper som Segla og Barden, til Husøy.

– Målet er å komme inn i Skyrace-serien, sier arrangør og initiativtaker Kjell Harald Horn til Folkebladet.

Han har gitt seg selv tre år på å nå målet om å få verdenscupen i Skyrace til Senja.

– Vi har gitt oss selv tre år for å se om det blir bra. På tre år kan vi drive dugnad, men etter det så man se på andre ordninger. Det koster enormt med penger. I år bruer vi manuelle tidtakersystem, men etter hvert må man ha skikkelig utstyr. Da snakker man fort om 100.000 kroner. Er man med i serien går det nok også noen gebyrer bort kun for å være med, sier Horn.

Planer lenge

Han har i lang tid luftet idéen sammen med den lokale løpsstjernen Eirik Haugsnes.

Men det er ikke før nå at de har «fått ut fingeren».

– Sjansen for å at vi kommer inn i verdenscupen tror jeg er kjempestor. Men vi må nok gjøre noe mer ut av det, for eksempel med et vertikal-løp (motbakkeløp) dagen før. Der har vi nok av fjell å plukke av. Vi må nok utvide litt og gi et bredere tilbud i forhold til overnatting.

Tromsø Skyrace har blitt arrangert tre år nå i verdenscupen.

– Forutsetningen for å få det til på Senja bør vel være stor?

– Det er helt enormt egentlig, hvis man tenker på hor man ligger. Jeg har løpt noen skyrace her og man er over skogsgrensen med én gang. Også er det ikke i høyden, det er lettere å løpe. Nede i Europa er man godt over 2.000 meter og da blir det tungt, sier Horn og legger til:

– Hvis det er godt vær er utsikten og landskapet helt enormt.

Godt med påmeldinger

Foran årets løp i slutten av juni nærmer arrangøren seg 100 påmeldinger, noe som også er målet. Det øvre taket er på 200 deltagere.

– Over halvparten er mosjonister og brorparten av dem er spreke damer. Det er motsatt i konkurranseklassen, der de fleste er menn.

Og det er mosjonistene som er den store gruppen som arrangøren må tiltrekke seg om det skal bli verdenscup-suksess.

– I verdenscupen er det en stor mosjonsklasse. Jeg tror det er nesten 75 prosent av deltagerne som opererer som mosjoniter, mens 25 prosent er slike som Haugsnes og co.

Kremplass

Blant deltagerne som har meldt sin ankomst er norgesmester i ultraløp og randonee, Lars-Erik Skjervheim, og fotballprofilen Morten Moldskred, i tillegg til flere lokale O2-snappere som Eirik Haugsnes og Håvard Hansen.

– Hva kan du si om løypa?

– Per nå er vi nedsnødd, ler Horn før han legger til:

– Noen parti vil bli litt kronglete, men det går det primært nedover og da er det lettere. Resten går omtrent på små rygger, fjellryggen og stier. Det blir ikke som Xreid i fjor, der det var mye kratt og ur.

– Jeg er jo inhabil, men jeg synes selv at løypa er helt fantastisk. Det er en av kremplassene på Senja.