FINNSNES: Sesongen er nå over for skyrunner Eirik Haugsnes. Det har vært et år med både opp og nedturer for den Finnsnes-bosatte skjervøyværingen.

– Det har vært ok og jeg har hatt noen gode løp. Det er ganske knallhard konkurranse internasjonalt nå, og det vil svinge litt når det er mange tøffe konkurranser, sier Haugsnes.

Ikke hverdagskost

Årets to siste løp gikk av stabelen i Hong Kong i helgen, hvor Haugsnes vant sammenlagt i fjor. I år kom han på en fjerdeplass i det første løpet før han ble nødt til å bryte det andre.

– Etter 40 kilometer valgte jeg å bryte av. Jeg hadde ikke kjangs, men prøvde å tøye det så langt det gikk. Når du først har startet ut i et tøft tempo og så får det, er det vanskelig å fortsette. Jeg følte det ikke var noen hensikt å fullføre og da er det bedre å bryte av. Jeg begynte også å få litt krampe og sånn, forteller Haugsnes.

Løperen mener været må ta sin del av skylden for at han ikke klarte å matche fjorårsresultatet.

– Om du konkurrerer på dette nivået må du ligge opp mot maks i seks timer. For min del tror jeg mye dreide seg om at det var uvant vær, med 25 grader og veldig høy luftfuktighet. Det er ikke hverdagskost for en nordlending. Da blir overgangen for stor og jeg får rett og slett ikke i meg nok væske. I fjor var det var det ti grader og regn og helt andre tilstander, sier Haugsens.

Flere rekorder

Sesongen har for Haugsnes bestått av flere løp over maraton lengde. Av høyepunktene trekker han frem deltakelse i VM i Portugal og flere gode løp i Tromsø. I ishavsbyen tok han blant annet løyperekord i løpet City to Summit, samt to av tre rekorder i Tromsø Mountain Challenge.

– Det var artig å sette rekordene i Tromsø. Så var det artig å få være med å løpe i VM, det fungerte bra. Jeg har liksom ikke hatt det ene toppløpet i år der jeg har følt at alt har klaffet. Det har jeg manglet, forteller han.

Klar for VM

I tiden fremover skal løpekongen legge planen for neste sesong, mens han holder seg i form gjennom diverse aktiviteter.

– Jeg springer gjennom hele vinteren også selv om det blir kortere turer og mer flat løping, siden det ikke går an å løpe i fjellet. Men jeg går mye på randonee ski i fjellet, så blir det også litt langrenn og intensiv trening på tredemølle.

En ting Haugsnes allerede har tenkt på er å utsette sesongstarten neste år, for å få mer trening i beina før første konkurranse. Det betyr at en av de første konkurransene for finnsnesløperen kan bli VM i juni.

– Jeg vet at jeg allerede er forhåndsuttatt til VM i ultratrail i Italia i juni. Det er det eneste løpet jeg vet hundre prosent at jeg skal være med på per dags dato. Så må jeg bruke litt tid etter sesongen nå på å legge en plan og se hva som passer med familie og ferieplanlegging og så videre, avslutter Haugsnes.