SJØVEGAN: Totalt er 12 klubber fra Nord-Norge kvalifisert for neste sesongs 3. divisjon:

Salangen, Senja, Harstad, Tromsø 2, Mo, Fløya, Alta 2, Skjervøy, Sortland, Junkeren, Mosjøen og Mjølner er de 12 klubbene.

Regionligaen i 2017 skal bestå av 14 lag. Det betyr at den nordnorske avdelingen må fylles opp med lag fra enten Østlandet eller Trøndelag.

Alle 12 lagene fra Nord-Norge blir imidlertid ikke automatisk plassert i samme avdeling.

– Vi har gjort et innspill sammen med alle klubbene i Troms om at vi ønsker en regionliga bestående av Finnmark, Troms og Hålogaland. Altså at vi stopper i Sortland. Resten av lagene fylles da på fra området rundt Gardermoen, sier sportslig leder i Salangen IF, Tore Ratkje.

– Det har alle klubbene spilt inn at det vil være den mest gunstige løsningen for oss, både tidsmessig, økonomisk og for reisebelastningen.

Vil unngå Helgeland

Klubbene i Troms ønsker dermed å unngå at de havner i samme avdeling som Junkeren, Mo og Mosjøen.

– De foreslår vi legges til Trøndelag, forteller Ratkje.

Totalt blir det seks avdelinger i regionligaen neste sesong. Dersom forslaget fra Troms-klubbene går gjennom, vil den nordnorske avdelingen dermed bestå av ni lag fra Nord-Norge og fem lag fra Østlandet.

Økonomisk mener Ratkje det er gunstigere å reise til Gardermoen enn til Helgeland.

– Det gjenstår å se om de sørnorske lagene synes det er så artig å reise ni ganger til Nord-Norge. Men det synes jeg de skal finne seg i, mener Ratkje.

Det har ikke lyktes Folkebladet å få en kommentar fra daglig leder Jo Are Vik i Troms Fotballkrets. Tidligere har han imidlertid uttalt seg til iTromsø om saken.

– Med tanke på at hver avdeling i 3.-divisjon neste år skal være 14 lag blir det interessant å se hvordan man fordeler lagene. Det er langt fra sikkert at alle de 12 nordnorske lagene havner i samme avdeling. Ser man isolert på det fra Tromsø-lagenes side er det billigere å reise til Gardermoen enn til Værnes og Helgeland, sa Vik til avisen i september.

Vil ta hensyn

Overfor samme avis har Rune Pedersen i NFF bekreftet at de vil ta hensyn til de nordnorske lagene.

– Vi ønsker ikke at noen av lagene skal bruke mer tid enn man må på reise. Det blir noen lengre reiser i den nye 3.-divisjonen, men noen må ikke få all belastningen, har Pedersen uttalt til iTromsø.

Tore Ratkje i Salangen mener det blir kjelkete om det ikke blir slik lagene fra Troms har foreslått.

– Da må vi tenke på nytt hvordan vi skal løse kabalen. Nå har vi løsningen, men får vi noe annet må vi finne på noe nytt. Vi vet hvor vi er, vi er i regionligaen. Det er et sportslig tilbud som vi skal matche. Da må det også være akseptabelt reisemessig, tidsmessig og økonomisk. Det er absolutt mulig å få det til slik det er foreslått, sier Ratkje.

Hvem som spiller hvor i den nye 3.-divisjonsavdelingen blir klart i løpet av november. Målet til fotballforbundet er å ha oppsettet klart til cupfinalehelgen i november.