ALTA: Rist, som er fra Grunnfarnes på Senja, er med i Alta sjakklubb og internasjonal toppdommer for sjakk.

Nylig dømte han i sitt fjerde strake OL. 180 dommere fra hele verden var med i turneringa som gikk av stabelen i Baku i Aserbadjan i august.

Flest toppoppgjør

Rist ble vist stor tillit av Verdenssjakkforbundet (FIDE) ved å få dømme flest toppoppgjør i åpen klasse i løpet av lekene, skriver avisen Altaposten.

Han ble valgt til dommer på fem førstebord, fire andrebord og to tredjebord i løpet av de 11 rundene turneringa varte. Til sammen 150 landslag spilte i åpen klasse og 140 lag i dameklassen i denne lagkonkurransen.

– En stor ære å få tillit under så store internasjonale mesterskap, sier Rist til Altaposten.

– Beste

De norske lagene gjorde det meget bra i det nevnte sjakk-OL i Baku. Herrelaget, med verdensmester Magnus Carlsen på laget, var forhåndsrangert nummer 12 og tok en sterk femteplass.

– I siste runde av 11 ble det en sterk uavgjort 2-2 mot sjakkstormakten India, som dermed snek seg inn på fjerdeplass. Norges plassering er den beste gjennom alle tider, opplyser Rist til Folkebladet.

Olympisk mester ble USA, foran Ukraina og Russland på de neste medaljeplassene.

På de øverste bordene spiller de lagene som til en hver tid leder turneringa. Rist var blant andre dommer for OL-mestrene USA tre ganger, sølvvinner Ukraina tre ganger og bronsevinner Russland to ganger.

Fornøyde gutter etter at turneringa er ferdig: F.v. turneringsleder og dommersjef i FIDE Takis Nikolopoulos, Hellas, spill-oppmann Karl-Johan Rist, Norge og sektor-oppmann Argiris Kitharidis, Hellas. Foto: Guran Unal