FINNSNES: Med Kjell Harald Horn og René Hillestad i spissen, ble det aller første Senja Mountain Trail arrangert lørdag. Et nytt terrengritt på Senja, der det er like viktige å kunne navigering som å sykle.

Til forskjell fra andre terrengritt, der løypen er merket, skal deltagerne i dette rittet navigere via GPS til ulike sjekkpunkter. Løypen lørdag gikk blant annet via Nattmålshaugen og Tortenlikollen. Totalt lengde var på 40 kilometer, der tidtaking ble gjort på 36 av kilometerne.

Bakgrunnen for lørdagens testritt er blant annet Kjell Harald Horns erfaring fra Offroad Finnmark i fjor.

- Der var svakheten min navigeringen. Derfor inviterte jeg til et ritt der navigering er et poeng for å kunne trene på det, sier Horn.

- Utrolig artig

Pål Jakobsen vant rittet med en tid på 2.43.21. På andreplass fulgte Kristoffer Kristoffersen, kun 21 sekunder bak. Begge skryter voldsomt av det nye tilskuddet til terrengsyklistene.

- Dette var helt fantastisk. Utrolig artig. Men det var beinhardt, sier Pål Jakobsen.

- Kjell Harald har ikke lagt løypa etter de snilleste stiene heller, men i mye gjørmedritt og kratt. Men det er det som er artig med det.

Andreplasserte Kristoffer Kristoffersen likte konseptet med GPS-navigering.

- Det tilfører et ekstra element. Men jeg var rimelig forbanna på Kjell Harald en gang fordi jeg hadde syklet meg bort, ler han.

- Men det er det som er konseptet. At jeg skal finne fram også, legger Jakobsen til.

Tilbakemeldingene fra lørdagens deltagere er at de garantert kommer tilbake neste år. De tror rittet kan samle minst 100 deltagere i framtiden.

- Realistisk sett så er ikke dette et ritt som samler 400 stykker, men det kan lett samle 100 deltagere. Det er såpass mange som sykler Offroad Finnmark og har behov for denne treningen, mener Jakobsen.

Spennende tanker

Initiativtakerne Kjell Harald Horn og René Hillestad håper naturligvis at rittet vil bestå i årene framover.

- Vi håper det. Vi må satse på det. Jeg har sagt før at det ligger et enormt potensial i Senja for å lage idrettsarrangement, både sykkelritt, skiløp og fjelløp, sier Hillestad.

- Kjører vi det på nogenlunde samme tidspunkt neste år tror jeg det vil komme 50-60 deltagere, sier Horn.

Med tiden håper Hillestad at Senja kan utvikles til å bli et mekka for idrettsarrangementer som blant annet terrengritt, turløp på ski og fjelløp.

- Man har jo allerede Senja Rundt og kunne kombinert det. Lørdag har man dette terrengrittet og søndag landeveisrittet. Hvis man da har et fjelløp på fredagen hadde vi hatt et mini Tour de Andørja. Jeg kan ikke tenke meg at reiselivsnæringen ikke vil være med på det, sier Hillestad.

- Dette kan man se på en start fra idrettens side, legger han til.

Kristoffer Kristoffersen gliste da han nærmet seg mål under Senja Mountain Trail. Foto: Knut Løkse Nilssen
Kjell Harald Horn er én av initiativtakerne til det nye terrengrittet. Foto: Knut Løkse Nilssen