6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

- Friidrett og familien.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Plukker opp søppel etter andre både i marka, på baneanlegget og i hallen

3. Fisk eller kjøtt?

- Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- En barndomsvenninne, ho Trine.

5. Hva er du redd for?

- Slanger, og så har jeg høydeskrekk.

6. Hva mangler i regionen?

- En skikkelig god idrettshall.

+ + + + + +

– Hva er et Norgesmesterskap i friidrett for veteraner, Gunnheid Eidissen Berg?

– Norgesmesterskap i friidrett for veteraner er som et vanlig Norgesmesterskap i friidrett, uten at tunge sponsorer eller NRK er inne i bildet med bindinger. Vi gjennomførte alt som er av øvelser i friidrett, innenfor løp, hopp og kast.

– Hvilken aldersgruppe snakker vi om?

– Deltakerne er fra 35 år og oppover. Eldste klasse med deltakere var 85–89 for menn og 80–84 for kvinner.

– Hvor mange deltakere var det?

– Vi hadde totalt 171 påmeldte og de kom fra til sammen 85 klubber i hele Norge.

– Og hvor mange deltakere var det i de eldste klassene?

– Det vae tre deltakere i klassen 84–85 for menn og det samme i klassen 80–84 for kvinner.

- Hvordan var resultatene?

- De er selvsagt aldersavhengig og de yngste deltakeren, de i klassen 35–39 hadde naturlig nok de beste resultatene, men det er meget imponerende å se hvor godt folk holder seg i form og hva de presterer. Det er flott å se 80 åringer løpe, hoppe og kaste. Den treningen de legger for dagen er et meget godt bidrag til folkehelsen. Det er en meget sprek gjeng som holder seg godt. Sammenligner du med det bildet du får av vanlige 80 åringer du ser i bygatene på Finnsnes, så er det en stor forskjell. De har et eget syn på at de kan få til ting og det er med på å holde dem i form.

- Er dette en samling gamle idrettstjerner?

- Nei, det er det ikke og det er faktisk mange som har begynt med friidrett i voksen alder. Men selvsagt er det også noe som har holdt på siden de var unge.

– Største aldergruppe av deltagere?

– Den ligger fra 65 og oppover. Og det fine er at om de ikke løper så fort lenger, så kan de begynne å støte kule for eksempel. Skrantende kneledd eller hofter gjør kulestøting til en mer aktuell øvelse. Det samme med diskos, spydkasting, slegge og noe som heter vektkast.

– Er det første gangen dere arrangerer noe slikt?

– Det er andre gangen det arrangeres Norgesmesterskap i friidrett for veteraner i Nord-Norge og første gangen for oss. Forrige gang var i 1985 i Mo i Rana. Den største aktiviteten innen veteran friidrett er i Sør-Norge. En av grunnene til at vi tok på oss dette arrangementet var at vi ønsker å rekruttere flere nordnorske deltagere. Vi ligger litt brakk i Nord-Norge når det gjelder veteranidrett.

- Il Pioner er vel også for veteran å regne?

- Ja, Il Pioner er 80 år i år, så det passa jo bra med et veteranarrangement.

- Blir det noe av motbakkeløpet Varden Opp i år?

- I fjor arrangerte vi motbakkeløpet Varden OPP for andre gang og den 29. august slår vi til for tredje gang. Motbakkeløp er nå blitt en av de grener som ligger under friidretten. Vi har jo en framragende motbakkeløper, Eirik Haugsnes og da faller det naturlig at vi tar på oss slike arrangementer.

- Hvem er det som driver på med slikt?

- Det er en annen type utøvere enn de du møter på friidrettsbanen. Dette er folk som trener mye på utholdenhet, trener spesielt for bakkeløp og skiløpere.

- Dere driver også med friidrettskole?

- Det er noe vi kjører over åtte-ni mandager på stadion og i hallen. Da introduserer vi friidrettsmangfoldet for de som kommer og presenterer de tilbudene vi har, og jeg tror at med det store spekteret vi har er det noe for alle unge.

- Hvor mange deltakere har dere?

- Det kan variere. I fjor hadde 20 utøvere, men med et litt annet opplegg har vi vært oppe i 50.

- Så har dere noe som heter Tine-stafetten?

- Det er et arrangement for skolene, stafett for 6.–9. klassetrinn. I stafetten er det fire gutter og fire jenter som til sammen løper åtte etapper á 200 meter. Det er et fantastisk arrangement, da er det 600 ungdommer som legger ned alt de kan, det er kamp for hver meter. Stafetten sponses selvsagt av Tine.

- Stavhopping er stort hos dere?

- Ja, det er det. I mange år har vi hatt et stort stavmiljø. Vi hevder oss i Nord-Norge og på landsbasis og har en av landerts beste utøvere i klubbe. Det er en komplisert øvelse og du må ikke ha høydeskrekk.

- Dere har vært plaga med hærverk?

- Vi ligger litt øde til og har dessverre opplevd burning på gressmatta og løpebanen, samt tagging av tribunene. Vi har vært mye plaga av uønska trafikk inne på baneanlegget. Tidligere måtte vi gjerde inn for å holde sauene ute, i dag må vi bygge gjerder for å holde motorkjøretøyer ute. Det er ille å måtte bruke penger på slikt, penger som kunne ha vært brukt til friidrett.

- Dere har noe som heter Fargerik friidrett?

- Vi har et arrangement i hallen på høsten. Da har vi åpen dag og ønsker flyktninger og våre nye landsmenn velkommen. Der har vi hatt et nært samarbeid med Heimly mottak i mange år.

- Og så har dere en lavvo med Aborvatnet?

- Vi har en lavvo ved Aborrvatnet, men Pioner har ikke noe med den å gjøre. Vi er fire-fem familier som har danna en lavvoforening og står for drift av den.

- Du har fått Lenvik kommunes kulturpris?

- Det stemmer, det var i 2011 og det var hyggelig. Jeg fikk et diplom og en sjekk på 10.000 kroner. Det satte jeg stor pris på. Vi driver jo utelukkende på dugnad, så det var et hyggelig unntak å få en sjekk som takk for innsatsen!

- Hvem er du?

- Jeg er født i Harstad og vokste opp i Sandvika på Finnsnes. Etter grunnskole, videregående i Finnfjordbotn og så Befalsskolen for Hærens sanitet. Plikttjenesten som sersjant på befalsskolen og i Sanitetskompaniet/Brigaden i Nord-Norge. Så kom jeg inn på Idrettshøyskolen som første kvinnelige offiser. Plikttjenesten i Infanteribataljon nr. 1/Brig N, så ett år ved opprettelse av Panserbataljonen. Jeg var brigadeidrettsoffiser i en del år. Etter det fødselspermisjon og så permisjon fra Forsvaret mens jeg tok desentralisert sykepleierutdannelse. Det passet utmerket da, korte skoledager og små barn. I 2001 begynte jeg i Forsvaret igjen, tok en del skoler, er i dag major og jobber med helse og sanitet.

- Hobbyer?

-  Trener og leder i Il Pioner friidrett, leder i lavvoforeningen og nyvalgt medlem av lovutvalget i Norges friidrettsforbund. Så liker jeg å strikke, brodere, lese, plukke bær og stelle i hage. Går på rypejakt med hele familien, men har med blåbærplukker i sekken.