FINNSNES: Sitatet er hentet fra en appell som Sara Eline Bjørn (14) holdt torsdag formiddag for sine medelever og lærere ved Finnsnes ungdomsskole. Appellen handlet om en av Saras lærere, som hun mener mobbes av medelever.

APPELL Sara Eline Bjørn bestemte seg i forrige uke om å skrive en appell til en lærer som skal ha blitt mobbet, trakassert og hetset av elevene i flere år. Torsdag holdt hun den for klassen. Foto: Christian Unosen

- Vi er så barnslige at vi ikke skjønner at han er en ressurs og at han bare vil det beste for oss. Det vi svarer ham med er mobbing. Direkte mobbing, fortsatte hun.

- Hva med lærerne?

Appellen er skrevet i kjølvannet av flere episoder over år hvor en lærer skal ha blitt trakassert og harselert med i undervisningstimene ved Finnsnes ungdomsskole.

- Vi er altfor jævlige med ham - og vi må skjerpe oss. Det er ikke greit at elever skal mobbe en lærer til bristepunktet, forteller Sara Eline da Folkebladet besøker henne og søsteren Amalie Bjørn lørdag ettermiddag.

- Jeg synes det er utrolig trist å tenke på at en så flink lærer blir behandlet slik. Det er ikke klokt. Han lærte mitt kull mye og forberedte oss godt til å begynne på videregående skole, forteller Amalie, og poengterer at mobbingen skal ha startet lenge før hun ble uteksaminert fra Finnsnes ungdomsskole.

Moren, Marianne E. Lorentzen, støtter døtrene sine i valget om å belyse saken i media.

- Fokuset ligger ofte på at elevene blir mobbet. Hva med lærerne? Hvordan har de det egentlig? spør hun.

Hun tror det kan finnes flere lærere som blir mobbet eller trakassert i arbeidstida.

Daglig hets

Appellen til Sara Eline tar for seg hvordan klassen behandler læreren på en daglig basis i skoletida og hvordan krasse ord mot ham har eskalert med årene.

SKOLEN Mobbinga skal ha funnet sted på Finnsnes Ungdomsskole.

Ifølge søstrene skal hetsen blant annet gå på lærerens utseende.

- Han får nærmest daglig støtende kommentarer på hvordan han ser ut, og da sier det seg selv at det kan være vanskelig å undervise oss elever, forteller Sara Eline.

- Det er grusomt at det har gått så langt, legger hun til.

- Den beste læreren

Søstrene tror at hetsen kan ha startet allerede da han ble ansatt som lærer ved skolen.

Jentene har fått nok og ønsker å slå ring om det de mener er en av Lenvik kommunes beste lærere.

- Som en konsekvens av harseleringen har klassemiljøet blitt dårlig og slik kan det ikke være, understreker Sara Eline.

- Det er vanskelig å følge med i timene når hetsen er såpass kraftig og intens, legger hun til.

- Vet ikke en brøkdel

Selv om moren, Marianne E. Lorentzen, har hatt begge døtrene sine i undervisning hos den aktuelle læreren er det første gang hun hører om problemet.

- Man har hørt småting i ny og ne, men ikke at det er så omfattende, sier hun.

Ifølge Sara Eline og Amalie har det ikke bare vært muntlige harseleringer.

- Det har vært episoder hvor bilen hans har blitt skrapet opp og postkassa sprengt i fillebiter. Faktisk har ytterdøra hans blitt tilgriset med møkk også. Vi vet nok ikke en brøkdel av hva han har gått gjennom, sier de.

- Det har ført til at han vurderer å flytte fra landsdelen fordi han ikke trives. Fordi han ikke takler å bli mobbet hver dag, avslutter Sara Eline.

Den aktuelle læreren har lest saken, men ønsker ikke å kommentere ytterligere. Han er også kjent med at Folkebladet publiserer saken.

Rektor: - Det er flott at søstrene står fram

Rektor ved Finnsnes ungdomsskole, Berit Gillebo, forteller at hun ikke kan kommentere enkeltsaker.

- Jeg kan ikke kommentere saker som angår enkeltpersoner, enten det er elever eller ansatte. Heller ikke det som angår grupper eller klasser ved skolen, sier hun til Folkebladet.

BRA Rektor Berit Gillebo mener det er flott at søstrene står fram i avisa. Foto: Christian A. Unosen

Hun mener imidlertid at det er flott at søstrene Sara Eline Bjørn og Amalie Bjørn står fram og slår ring om et menneske de respekterer.

- Budskapet deres er kjempeviktig, og vi har såpass mye kunnskap i dag om mobbing og krenkelser av andre mennesker at vi må stoppe opp og reagere når vi oppfatter at noen utsettes for urett, poengterer hun.

- Jeg er også enig i det moren til jentene sier om at man må fokusere på elev- og lærerrollen i skolesamfunnet, legger hun til.

Rektoren påpeker at når det gjelder de ansattes rett til et godt arbeidsmiljø, har Lenvik kommune et internkontrollsystem - blant annet verneombudet.

- Som hovedregel skal saken fremmes tjenestevei. Det vil si at arbeidstaker skal ta opp sitt problem med den saken angår, eller med sin nærmeste leder hvis saken ikke er løst, forteller Gillebo.

Avslutningsvis påpeker Gillebo at hun forventer at vanlig saksgang følges i denne saken.

- Hvis det ikke skjer, vil jeg selvsagt ta initiativ til det på egne vegne, sier hun.