Rett på sak: 6 kjappe spørsmål

1. Hva brenner du for?

- Gode oppvekstvilkår for barn og unge.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Alt for lite.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Kunnskapsministeren

5. Hva er du redd for?

- At noe skal skje med mine nærmeste.

6. Hva mangler i regionen?

- Et styrket barne- og ungdomspsykiatrisk tilbud.

+ + + + + + +

- Har du en plan, Carina Borch?

- Ja, det har jeg selvfølgelig, men til når har jeg bare jobbet som rektor ved skolen i tre uker. Jeg er derfor inne i en kartleggingsfase for å bli kjent med skolen, både personalet, elevgruppen og foreldregruppen samt de oppgaver som ligger foran meg. Det er mitt viktigste fokusområde nå.

- Er det mye nytt?

- Det er en stor organisasjon, så det er mye å sette seg inn i, bli kjent med og ikke minst lære. Det er en prosess som tar tid og den tiden må det ta, akkurat som for alle andre som begynner i en ny jobb.

- Så du har ikke med deg et skreddersydd nytt opplegg?

- Jeg har jobba på denne skolen før i perioden 2004-2007. Da som inspektør ved skolen. Det var her jeg begynte og jobbe som skoleleder, en tid som jeg lærte mye og har mange gode minner og opplevelser fra. Du går ikke inn i en ny organisasjon med en ferdig plan, du må først sette deg inn i dagens forhold. Deretter legger man en plan.

- Hva er dine mest prioriterte oppgaver?

- Bli kjent med min personalgruppe og personalmiljøet og jobbe med elevmiljøet ved skolen.

- Vil du ta med deg erfaringer fra Gottesjord skole?

- Det vil jeg i aller høyeste grad gjøre. Godt arbeidsmiljø, vi-skole, evne til å dra lasset i lag som skole, fokus på elevmiljø og klassemiljø og godt skole - hjemsamarbeid.

- Hvordan ligger Sørreisa Sentralskole an i de landsomfattende elevkunnskapsmålingene?

- Det har jeg ikke fullstendig oversikt over på nåværende tidspunkt. Jeg har tross alt bare vært på Sentralskolen i tre uker.

- Trivdes du godt som rektor på Gottesjord skole?

- Ja, det har jeg bestandig gjort. Det er en flott skole.

- Med landets tredje beste skolesang?

- Det stemmer og det var takket være skolens egen komponist, låtskriver, trubadur og spilloppmaker Roy-Frode Løvland. Og den heter selvfølgelig ”Det er godt å være på Gottesjord skole”. Det var NRK som hadde en avstemning på sine nettsider for noen år tilbake og der gav folk over hele landet sine stemmer og vi kom som sagt på tredje plass i kåringen Norges beste skolesang.

- Og for noen år siden feira skolen sitt 50 års jubileum?

- FAU i samarbeid med personalet ved skolen planla og gjennomførte en jubileumsforestilling og en rekke andre markeringer i anledning 50 års jubileet. På selveste nasjonaldagen ble det arrangert 17. mai frokost hvor 160 barn og voksne var til stede, og da vi lærere ønsket en ekstra kursdag tok foreldrene over driften av skolen for en dag. Dette har vært gjennomført flere ganger ved skolen.

- Tenker du på å prøve det med foreldrestyrt skole her på Sentralskolen?

- Jo mindre skole du har, desto lettere er det å få til en foreldrestyrt skoledag. Gottesjord er en 1-4 skole, Sentralskolen er en 5-10 skole med langt flere klasser og elever, så det kan være noe mer komplisert. Det må flere foreldre til også for å kunne drifte skolen forsvarlig og ikke alle foreldre har mulighet å ta seg fri fra jobb. På sikt må man kunne vurdere om dette kan være en aktivitet for Sentralskolen også. Positivt foreldreengasjement i skolen på ulike plan er noe som er viktig å verdsette.

- Hvilke problemer ser du i dagens skole?

- På generelt grunnlag tenker jeg at det er blitt mer krevende å være elev i skolen. Det kreves mer av elevene i forhold til hva de skal prestere både på skolen og på fritiden. Jeg tenker også at det er mer krevende og utfordrende å være lærer, arbeidsoppgavene er blitt flere og skolen har et mer omfattende arbeid enn den hadde for noen år tilbake. Når det er sagt, er det kjempeviktig å jobbe med elevene for å få dem opp og fram i livet og forberede dem på framtidens skole og yrkesliv.

- Er dere plaga med mobbing?

- Ut fra den oversikt jeg har per nå er det også mobbing her på skolen, og det er noe vi som personale må jobbe med og ta på høyeste alvor.

- Er mobbingen muntlig eller på nett?

- Det er nok en kombinasjon av flere ting. Det er ikke bare på et område, det er som regel på flere. Generelt ser man en utfordring i at dagens barn og unge er mer aktive på sosiale medier noe som kan føre til utfordringer i forhold til etiske grenseganger for hva som er akseptabelt både i forhold til seg selv og andre.

- Dere har nettopp hatt ei ”venneuke”?

- ”Venneuka” har ulike aktiviteter for hvordan man tar vare på hverandre som venner og kamerater og det er et meget viktig miljøskapende arbeid. Slike aktiviteter som går på hvordan man skal være mot hverandre og hvordan man skal behandle hverandre, er aktiviteter som det aldri blir nok av i skolen.

- Har dere mobiltelefonforbud i klassene?

- I undervisningstiden skal mobiltelefon og annet elektronisk utstyr være avslått og kan bare brukes etter avtale. På ungdomsskolen kan dette utstyret brukes i friminuttene, men på barnetrinnet skal telefonen være avslått i sekken hvis den bringes med til skolen.

- Er du på Facebook?

- Ja, det er jeg. Jeg kom dit først for to år siden, så du kan trygt si at jeg var noe seint ute!

- Din tid som rektor på Finnsnes ungdomsskole ble bare et år?

- Ja, jeg hadde permisjon fra Gottesjord og valgte å vende tilbake etter et år. Slik er det noen ganger.

- Hva er det som er så bra med Sørreisa da?

- For min egen del har Sørreisa vært en meget bra kommune å jobbe i, det er oversiktlig, jeg har gode kollegaer og gode samarbeidspartnere innenfor ulike yrkesgrupper i kommunen. Jeg trives også veldig godt å jobbe i kommunen som rektor. Jeg oppfordrer folk, både lærere og andre yrkesgrupper å se veien til Sørreisa. Det er en flott kommune å jobbe i.

- Men du bor på Finnsnes?

- Der har jeg bodd siden jeg flytta hit i 2004. Kjøreveien til Sørreisa er ikke lang og kjørerturen gir fin anledning til påkobling på vei til jobb og avkobling på vei hjem fra jobb.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst på Ibestad. Etter grunnskolen ble det videregående på Heggen i Harstad, så lærerskole i Stavanger hvor jeg ble utdannet til adjunkt med opprykk. Etter ti år i Stavanger som student og ungdomsskolelærer, flyttet jeg til Finnsnes i 2004 og begynte som inspektør på Sørreisa Sentralskole. Jeg ble i 2007 rektor på Gottesjord og med unntak året på Finnsnes ungdomsskole, så har jeg vært skoleleder i Sørreisa fra 2004 og frem til i dag. Etter lærerskolen har jeg ved siden av full jobb, utdannet meg til spesialpedagog på atferdsvansker, tatt kommunal lederutdanning, rektorskolen gjennom Utdanningsdirektoratet og tar nå Master i ledelse ved Høgskolen i Harstad.

- Hobbyer?

- Jeg er veldig glad i friluftsliv og kunne gå turer i skog og mark. I tillegg til det bruker jeg som andre foreldre fritiden min til å følge mine barn på fritidsaktiviteter og ledig tid til å studere.