FINNSNES: FSO står for friluft, samhold og omsorg. Emil Nordheim (24) står sammen med Kåre Pedersen bak et selskap som skal være et støtteapparat til alt som har med helse- og omsorg å gjøre.

– Vi skal være et støtteapparat til kommunene, privat omsorg, de som er verger for vanskeligstilte og så videre. Vi setter sammen små turgrupper med personer som passer godt sammen, og skreddersyr turer som gir de mulighet til å komme seg ut i naturen, forklarer Nordheim til Folkebladet.

Selvtillit

Han er klar på at det er viktig at det ikke blir for mange som drar på tur samtidig.

– Det er viktig at deltakerne blir både hørt og pratet til. Én liten ting som er feil kan være nok til at de ikke vil være med på tur igjen, påpeker Nordheim.

SAMARBEID Nå er Nordheim i samtaler med både kommunen og private foretak. Håpet er å kunne ha FSO som fast jobb.

Han startet for noen år siden i det små.

– En jeg var støttekontakt til trivdes best foran PC-en. Jeg ville få han til å prøve å gjøre noe. Så jeg fikk han med meg på litt snekring, og du merket at han vokste veldig. De får mye selvtillit av en slik opplevelse, forklarer Nordheim.

Neste forsøk ble å få han med ut i naturen på tur.

– To måneder etter første tur, gikk han med en stor pulk opp til Kistefjellet. Det ble litt dramatikk da været ble dårlig, men når vi kom ned var det bare latter, og han lurte på når neste tur var, smiler Nordheim.

Opplevelser

Han er klar på at det er viktig å gi deltakerne en god opplevelse. Derfor har han aldri mer enn fem deltakere med seg på tur samtidig.

– Det som er de største utfordringene er om de blir våt, kald eller synes det er for langt å gå. Det er viktig å passe på dem, samtidig som det er viktig å la dem få prøve alt. I år har vi vært på 30 turer, og det har ikke vært noen klaging eller dramatikk. Noen av de som er med er ikke så veldig glad i friluftsliv, men de er allikevel med for det sosiale, påpeker Nordheim.

Han har fått mange gode tilbakemeldinger fra forskjellige institusjoner.

– Det er selvfølgelig veldig morsomt, men jeg tar ikke æra for det. Det er naturen som skaper de gode opplevelsene.

Økonomien er imidlertid en utfordring. Så langt regner Nordheim med å ha brukt omlag 200.000 kroner ut av egen lomme på å kjøpe inn skillelig utstyr, slik som sko, jakker og fiskeutstyr.

Støtte

Han understreker at det siste året har vært tøft, med mye jobb. Samtidig har han fått mye hjelp og støtte.

– Jeg er veldig glad for at kjæresten har godtatt at jeg har brukt så mye tid på dette, og forstår at dette er noe jeg bare må gjøre. Hun har støttet meg hele veien.

– Nå er vi i kontakt med kommunen og privat omsorg om å få til et samarbeid. Så det håper jeg skal gå i orden, smiler Nordheim.

Han håper at han skal kunne jobbe med dette på heltid. I dag er han ansatt i et privat foretak.

– Dette er det mest givende jeg noen gang har gjort. Det skal mer til enn penger for å stoppe meg, påpeker han entusiastisk.

– Jeg har hatt en litt spesiell barndom, noe jeg tror gjør det litt lettere for meg å relatere til noe av det enkelte av det de plages med. Jeg savnet ofte de gode ordene. Nå er det noe vi kan gjøre.

Og han har god plass til flere tturdeltakere.

– Vi har uendelig med plass, avslutter Nordheim.