Olav Winther med steinen som skal bli veteranmonumentet på Finnsnes. Foto: Birger Caspersen

6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

- Veteransaken.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Har slutta å røyke.

3. Fisk eller kjøtt?

Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Komikeren Torkildsen.

5. Hva er du redd for?

- At verdensfreden skal bryte sammen.

6. Hva mangler i regionen?

- Skikkelige veier.

+ + + + + +

– Hva synes du om 9. april markeringen, Olav Winther?

– Jeg var til stede på Lapphaugen ved markeringen der og det var en meget fin opplevelse. Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Rune Jakobsen holdt en meget flott tale. Men ellers er jeg skuffet over at NRK ikke har brukt sine opplysningsmuligheter om de største kampene vi hadde i Norge.

– Da tyskerne ble jaga på flukt?

– Nettopp. De har ikke hatt noe om da tyskerne gikk på sine første nederlag i den andre verdenskrig, først på Lapphaugen og så i Narvik. Dette har NRK fullstendig glemt. Jeg vet ikke om det var tilsiktet eller tilfeldig, men det virker aldeles utrolig.

– Har de ikke beklaget sin forglemmelse?

– Jo, det gjorde de i ettertid etter kritikk. Men de har ikke kommet med noe nytt program som dekker det de utelot. Jeg lurer på om det fortsatt foregår en dekkoperasjon for å glemme general Fleischers stor innsats.

– Ifølge Frank Aarebrott på NRK var det Alta bataljon som var de store heltene på Lapphaugen?

– De som var heltene der var befalsskolen i Harstad og begge bataljonene fra IR 15 og IR 16. Alta bataljon var ikke med i det heletatt, de lå på Tennevoll.

– Men de var nå med i krigen?

– I aller høyeste grad, men ikke på Lapphaugen. De opererte mest etter vei, hovedveiene og sideveiene. Dermed var det lettere for journalister å følge dem, så derfor fikk de mye mer pressedekning enn de avdelingene som opererte til fjells. Det kan nok ha vært med på å villede Aarebrott, som ikke synes å ha nok lokalkunnskap.

– Burde NRK lage et nytt program hvor de tar med Nord–Norge på en mer dekkende måte?

– Ja, det er klart de burde. Skal man få et fnugg av sannhet må man ta med Lapphaugen og gjenerobningen av Narvik på en skikkelig måte. I ei bok som heter «Fjellkrigen 1940, en ukronet seier om 6. divisjons felttog» av Olav Vollan og Johan Helge Berg finner man de historiske fakta. Man bør også lese «I Trønderbataljonens fotspor». Ellers er nettsidene til avdøde Astrup Nilsen rik på opplysninger om felttoget.

– Narvikkampene involverte også en god del fiskere?

– I sin bok ”Tusen glemte menn” forteller Ivar Enoksen om alle de fiskeskøytene som frakta soldater til Harstad, fra Harstad og til posisjoner for gjenerobningen av Narvik og evakueringen av sivile fra Narvik da tyskerne gjorde klart for angrep. En innsats som også er glemt.

– Og der dukka forbildet til James Bond også opp?

– Den engelske fenriken Patrick Dalzel–Job var sterkt involvert i bruken av de norske skøytene og var mannen som trossa ordre og sørga for evakueringen av sivile fra Narvik før tyskerne satte inn sin bombing. På grunn av ordrenekten ble han ikke forfremma, før etter kong Haakon tildelte han St. Olav. Det hjalp! Han var med på en rekke andre oppdrag under krigen og skal være et av forbildene til forfatteren Ian Flemming da han skapte figuren James Bond.

– Du er engasjert i 1940 felttoget?

– Ja, veldig. Det har jeg vært i hele mitt liv. Du kan si at jeg var tidsvitne til de som deltok. Jeg hadde tre onkler som var med og kjente alle de andre i bygda som var med. Da jeg vokste opp fikk jeg med meg en del av det de opplevde. Allerede da begynte jeg å notere og jeg har faktisk flere ringpermer med notater.

– Du har også sørga for at bygdefolk fikk deltagermedaljen?

– Da jeg var president i Rotary tok jeg tak i en del glemte krigsdeltakere og sørget for at de fikk deltagermedaljen. I den forbindelse hadde jeg mange samtaler med dem om krigshandlingene.

– Du har også vært leder av Brigadeveteranforbundet?

– Jeg ble valgt som nestformann i 2007, som formann i 2011 og gikk av i år. Det var en meget interessant tid, hvor jeg fikk mange gode kammerater og et godt nettverk. Jeg fikk også en god relasjon til de offiserene som er i Brigade Nord, fra ledelsen og ned. De har vært en god støtte for Brigadeveteranforbundet. Forsvaret har også skaffa oss en meget dyktig generalsekretær, Bjørnar Nicolaisen, som de lønner på pensjonistvilkår.

– Du var involvert i navnet «General Fleischers vei» også?

– Man ønska forslag på veien fra Narvik til Bardufoss og da foreslo jeg i Folkebladet og Nye Troms at veien burde hete «General Fleischers vei».

– Og så har vi veteranmonumentet på Finnsnes?

– Det tok jeg opp etter å ha vært sammen med ordføreren ved kransnedlegging ved minnemerket på Bjorelvnes på 17. mai. Jeg sa til ordføreren at vi burde ha et slikt minnesmerke på Finnsnes også og han sa at jeg måtte bare stå på. Vi var en komité som jobba med saken, kommune og flere har vært meget behjelpelig og nå kommer det.

– Når og hvor?

– Det blir avduka 8. mai ved paviljongnesset ved Finsnesvannet. Det kommer en statsråd som vil foreta avdukningen. Ellers vil Lenvik kommune være sterkt representert og jeg antar at også Brigade Nord blir representert.

– Er du stolt?

– Jeg er kjempestolt. Jeg hadde ikke trodd at vi skulle klare det, men det har vi gjort takket være stor innsats fra mange. Jeg er veldig takknemlig. Samtidig vil det bli en utstilling av militært utstyr fra den kalde krigens tid på bymuseet.

– Har du vært ansatt i Forsvaret?

– Nei, det har jeg ikke vært. Jeg tjenstgjorde på Trandum og Bardufoss og hadde samme grad som Stomperud! Jeg fikk anmodning om å gå befalsskolen, men jeg jobba i postveket og valgte å fortsette der. Det ble 16 måneder den gangen og fire repøvelser. Jeg var skytter på stridsvogn.

– Hvem er du?

– Jeg kommer fra Skogen på Finnsnes. Etter grunnskolen, framhaldsskole, så ble det skoleskipet Gann og etter det 16 måneder i utenriksfart. Så tok jeg artium som privatist og etter det begynte jeg i Posten. Der gikk jeg gradene og endte som postmester i Sørreisa.

– Hobbyer?

– Går mye på jakt, spiller trekkspill og i min ungdom spilte jeg fotball på Pioner.