Lufta i kommunestyret var tykk som tåke og ingen ville helt ta ordet under debatten om Nicopan-saka (se faktaboks). Møtet starta med en orientering om lånene kommunen hadde gitt Nicopan i 2011, før det ble åpna for en generell diskusjon.

- Ført bak lyset i Nicopan-konkurs Tidligere aksjonær og styremedlem i Nicopan, Gøril Andersen, mener hun og andre aksjonærer ble ført bak lyset da bedriften gikk konkurs i fjor sommer. Drittpakke

Jenssen ønska å lukke debatten for å unngå en avsporing til drittkasting mot enkeltpersoner. Gunnar Torgersen (Ap) pekte på at de ikke hadde hjemmel for å lukke møtet, noe kommunestyret har valgt å følge. Jenssen, som ikke ønsker å si noe til Folkebladet, ga sin versjon av Nicopan-konkursen til kommunestyret.

– Dette er en drittpakke fra en av aksjonærene. Jeg vil ikke ned på nivå med dem, med personhets og Gud vet hva. Jeg har blant annet en familie som sliter på grunn av dette, sa Jenssen til kommunestyret, og la til at han var råda av advokat til å ikke uttale seg i media.

Ønsker ikke å gi uttalelser i saka Jan Fredrik Jenssen ønsker, til tross for flere henvendelser fra Folkebladet, ikke å uttale seg i saka. Han henviser til advokat Anders Folkman, som bisto Nicopan i konkursprosessen. Likviditetsskvis

Deretter forklarte han hvorfor Nicopan gikk konkurs, uten å komme innom påstandene om tilbakeholdt informasjon og falske styreprotokoller.

– Nicopan har vært gjennom mange opp- og nedturer, flest oppturer. Vi hadde en forferdelig mislykka satsing i 2010 som tok likviditeten. Vi gikk sånn noenlunde med overskudd etter dette, før markedet tetna til på grunn av internasjonal konkurranse. Vi gjorde vedtak i styret der vi så på en omlegging av drifta. Dette var vellykka på kostnadssida, og vi gikk med brukbare resultater. Vi diskuterte også muligheten for nye eiere og at eksisterende eiere skulle gå inn med penger. De tre andre aksjonærene var ikke interessert i dette, og jeg ikke kunne ta alt alene, sier Jenssen, og mener samtidig at kun en av de andre aksjonærene viste interesse for å berge arbeidsplassene.

Han peker så på at en mulig aksjonær som trakk seg, manglende likviditet og leverandører som krevde forskuddsbetaling, var siste spiker i kista.

Nicopan-konkursen: – Holdt på å velte hele bedriften En av Nicopans største kunder, Trenor, var en hårsbredd fra konkurs. Grunnen var manglende forvarsel i forbindelse med Nicopans konkurs. Dobbeltrolle

Herbjørg Valvåg sa at orienteringa var vel og bra, men hun var kritisk til Jenssens rolle som ordfører og næringslivsleder.

– Vi er opptatt av deg som ordfører og ikke som bedriftsleder, sa hun etter innlegget til Jenssen, og fortsetter:

– Tillit er ikke noe man har, det er noe man får. Du er vår alles ordfører, og jeg er unikt opptatt av hvordan dette slår inn for kommunestyret i Tranøy og Senja2020.

– Med en slik dobbeltrolle måtte det gå galt en dag. En privat bedrift er kanskje ikke kommunestyrets sak, men det er vår sak å bidra til åpenhet med såpass alvorlige beskyldninger.

Jenssen svarte at flere av kommunestyremedlemmene har dobbeltroller som ansatte i kommunen.

Det trekkes ingen politiske paralleller Det trekkes ingen direkte linje mellom Jan Fredrik Jenssens politiske verv og hans rolle i Nicopan-konkursen. Kontrollutvalget

Odd-Arne Andreassen mener saken burde vært takla på en annen måte.

– Det er gjort en prisverdig innsats for å berge arbeidsplasser, men jeg er en av dem som mener du burde uttalt deg i avisa. Ikke som bedriftsleder, men som ordfører. Nå blir det hengende for mye i løse lufta, sier han, og orienterer om at kontrollutvalget skal se på saka.

Torgersen har vært kritisk til at ordføreren virker å ha bagatellisert ordførervervet.

– Jeg oppdaga fort at ordførervervet var 100 prosent og vel så det, sier han og peker på at stedfortredende daglig leder, Raimond Olsen, stort sett styrer skuta på Nicopan Nord.

– For oss som politikere er det bare et spørsmål som gjelder, og det er om han ordfører utnytta sin posisjon. Jeg kan ikke se at det har vært noe uryddig her. Her bør det ikke henges noen for å tørre å satse, sa Ragnar Svendsen (H).

Vedtok å selge til takst

Tranøy kommunestyre vedtok at de vil selge en eiendom til CE Norge, som leier ut eiendom til Nicopan Nord.

Vedtaket ble gjort enstemmig, etter noen justeringer fra innstillinga fra rådmannen.

– På bakgrunn av støyen som har vært, er det klokt å få takst på eiendommen slik at den selges på nøytralt grunnlag, sa Ragnar Svendsen (H).

Det andre punktet som da ble vedtatt, er at kjøper betaler for taksering, gebyrer og avgifter knytta til tomteoverdragelsen.

Det ble pekt på at kommunen har vedtatt at eiendommer skal selges etter tekst, eller budrunder i det åpne markedet.

Rådmann Alf Rørbakk fortalte at Sparebankens krav om fire millioner kroner i innskutt egenkapita ikke kom frem, og at kommunene gjorde krav i boet, da lånet aldri ble omgjort. Foto: Fredrik Kampevoll