– Vi har siden 6. september iverksatt innkjøpsstopp, kurs- og konferansestopp, reisestopp og iverksatt alle tiltak som man må gjøre for å bedre kommuneøkonomien. Ikke alle er like forbøyde, men det er noe vi har vært nødt til å gjøre. Bremsene settes på alt, sier rådmann Margrethe Hagerupsen.

Økonomi

Lenvik kommune er i dag 10 prosent dyrere å drifte enn en sammenlignbar kommune. Det bekymrer ikke rådmannen.

– Det er ikke driften vi er for høy på, dette er noe vi klarer å få godgjort i inntektsystemet, men det er lånegjelda, renta og avdrag som skaper en så dårlig økonomi og handlingsrom for kommunen. Vi har åtte millioner i drift å komme ned på, sier Hagerupsen.

Store kostnader

På økonomirapporten som ble lagt frem i formannskapet lå Lenvik kommune lavt på innhold innenfor skole, barnehage, pleie og omsorg, men høyt på drift av bygg.

– Det er gjennomgående lavt på innhold og kvalitet, men høyt på infrastruktur. Politikerene i Lenvik har sagt nei til strukturelle endringer, nei til økende inntekter, da er det bare kvalitet igjen.

Budsjett i balanse

– Vil det bli en ny runde med forlag på nedleggelse?

– Jeg kommer ikke til å si noe før dette blir lagt frem 24 .oktober. Det jeg kan si er at vi kommer til å legge frem et budsjett i balanse. Det er noe vi har lovt for å forsvarlig kunne gå inn i Senja kommune.

Det er dermed knyttet spenning på hva som kommer til å bli foreslått som tiltak i oktober. Rådmannen påpeker at det vil bli en intensiv jobb fremover for å på plass budsjettet.

– Det kommer til å bli en knallhard jobb fremover. Nå er det mye som skal tas hensyn til, og da er det bare hard lut som skal til, avslutter Hagerupsen.