I over 20 år har det blitt kjempet for et kirkebygg i Botnhamn som sett bort fra kapellene, skulle bli kirken på Nord-Senja. Nå håper kirkeforeningen i Botnhamn at kirken kan la seg bygge.

– Tidligere har kirken vært for stor og kostbar. Det i kombinasjon med flere ting er nok årsaken til at det ikke har skjedd noe fremgang når det kommer til kirka i Botnhamn. Men er det en positiv giv, vi ser endelig lys i tunnelen etter at vi har redusert størrelsen på kirken og dermed også fått ned kostnadene. I tillegg har vi nå vært på befaring på to ulike lokasjoner hvor vi kan tenke oss å sette opp kirken, forklarer Eirik Andreassen, leder for Botnhamn kirkeforening sin byggekomité.

Mangeårig kamp

Prosessen med å få til en kirke har vart i en årrekke, Andreassen forteller av årsaken til dette kan være på grunn av feilvurderinger og prioriteringer i årenes løp.

– Det er klart at et kirkebygg blir ikke til over natta, men det har vært en traurig prosess. Det første skisseprosjektet ble gjort ferdig i 2010, deretter har det blitt tegnet opp to forslag til. Den første kirken var nok for stor og for kostbart. Kommunikasjon mellom kirkeforeningen og Lenvik kommune har nok også vært preget av at ting har tatt tid. Fra 2009 har det blitt jobbet for at det skulle bli satt penger til prosjektet fra kommunen. Det begynte først å skje noe i 2015, da det ble bevilget noen penger til utredning av et kirkebygg. Dette ble ikke gjennomført. I fjor ble det i desember besluttet å bevilge 100.000 kroner til utredning, forklarer Andreassen.

Funksjonelt

I det nye prosjektet er tanken at bygget ikke bare skal knyttes opp mot kun kirkebruk.

– Det er ikke snakk om å bygge en nordlyskatedral, men vi vil bygge en liten kirke i nyere standard. Tanken er en flerbrukskirke som kan brukes til konserter og aktiviteter for skole og barn, at bygget skal være brukt til mer enn bare begravelse, gudstjenester og slikt. Jeg tror kirkeforeningen føler de har gjort en stor jobb for å imøtekomme kommunen og for å belyse sidene i saken. I tillegg er kirkens fellesråd positive til denne type kirke på Nord-Senja. Det er trist at prosjektet har trukket ut så lenge, men nå er vi spent på å komme oss videre, avslutter Andreassen.

Kirken som nå er skissert er rundt 360 kvadratmeter. I 2010 var kirken på 500 kvadrat og prislappen på 20 millioner kroner.

KIRKE: Slik så skissen av kirken ut i 2010. Foto: A3 Arkitektkontor