Etter utsettelsen står kommunen på avslaget. I papirene til saka som skulle opp i kontrollutvalget 31. august, ble det er stilt spørsmål om habilitet, kompetansekrav og hvorvidt stillinga ble lyst ut forut ansettelsen.

Ansettelsessaka kom opp i Kontrollutvalget 23. juni i år, før den skulle behandles i utvalget 31. august. Her ble saka, som nå var untatt offentligheten grunnet taushetsplikt, utsatt til 12. oktober.

Folkebladet søkte innsyn i saka 3. juli, noe som ble avslått samme dag.

– Saken er utsatt offentlighet i påvente av Kontrollutvalgets behandling av saken, stod det i avslaget fra kommunen.

Beklager

Avslaget fra kommunen ble påklagd 10. juli. Tross gjentatte purringer og kontakt med fylkesmannen, har ikke kommunen gitt svar på klagen før denne uka.

– Jeg beklager at vi ikke har svart på dine henvendelser og purringer. Slikt skal ikke forekomme, uavhengig av om innsynskravet imøtekommes eller ikke, skriver rådmann i Lenvik kommune, Margrethe Hagerupsen.

Sivilombudsmannen har i flere av sine uttalelser lagt til grunn at innsynskrav skal behandles samme dag, eller senest innen en til tre virkedager.

Avslår

Kommunen avviste Folkebladets innsynskrav på bagrunn av Offentlighetslovens paragraf fem, som gir utsatt innsyn da saken kan gi et misvisende bilde på daværende tidspunkt.

Folkebladet klagde på saka, da kommunen ville ha tilsvarsrett, og at Justisdepartementet fastsetter en streng bruk av paragrafen, som kun kan brukes unntaksvis.

Kommunen holder på sitt avslag.

– Vi kommer til å underinstansbehandle saka til fylkesmannen, og vi vil etter hvert få svar derfra om vi har handtert saken rett eller ikke. Det som er klart er at vi, inntil saka er ferdig behandlet, kommer til å stå på avslag om innsyn, opplyser Hagerupsen.

Folkebladet har vært i kontakt med Fylkesmannen i Troms, men de har ikke hatt noen tilgjengelig som har kunne svare på saka denne uka, grunnet konferanse. Fylkesmann Bård Pedersen har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag.

Utlysning og habilitet

I saksdokumentene til Kontrollutvalget kommer følgende spørsmål om saka opp:

«Ble stilling utlyst internt eller eksternt? Hva i såfall var grunnlaget for manglende utlysning? På hvilken måte er reglene for habilitet iakttatt ved ansettelsen? Hvor ofte skjer ansettelser i kommunen uten utlysning?»

Leder i Kontrollutvalget i Lenvik, Roger Hansen (Lenviklista), sier at han ikke kan uttale seg om behandlinga av saka, siden det var en lukka sak, og av hensyn til personen som nå er ansatt i kommunen.

Ansettelsessaker skal i utgangspunktet lyses ut offentlig.

Endra

Da saka først kom opp i postlistedokumentene i Lenvik lå det som en åpen sak, men det var ikke lagt ved noen saksdokumenter. Det kom da frem hvilken stilling det var snakk om, noe som senere ble endra.