De mener forliket mellom H, Frp og Ap har store negative konsekvenser for Forsvaret på Bardufoss og Andøya. Hardest går de ut mot Ap, som sammen med Høyre stilte seg bak den vedtatte langtidsplanen i Forsvaret (LTP).

– Ap prøver å få skeptiske velgere til å tro at partiet kan komme til nye vedtak – riktignok etter valget. Velgerne skjønner nok at dette er frieri fra et parti i fritt fall på målingene. Det er betydelige økonomiske og militærfaglige fordeler ved løsninger som opprettholder Andøya flystasjon og hovedbasen for helikopter på Bardufoss med 339 skvadronen. Dette setter LTP- vedtakene til H, Frp og Ap om flytting til Rygge og Evenes i spill. Venstre og Sp så tidlig i behandlingen av LTP disse store svakhetene i planen men ble ikke lyttet til. Venstre og SP stemte mot, men LTP ble vedtatt der H, FrP og Ap sikret flertall for flytting, sier Venstres førstekandidat til Stortinget i Troms, Morten Skandfer.

Snuoperasjon

Venstre mener Forsvarets langtidsplan (LTP) ser uklar og mangler sentrale fragmenter, da den ble gjort uten landmaktsutredninga om Hær og Heimevern på bordet.

– Dagens LTP er bygget på lite overbevisende eller manglende drøftinger i forsvarssjefens militære råd (FMR). I tillegg var behandlingen av LTP i Utenriks- og forsvarskomiteen preget av et tidlig forlik mellom H, Frp og Ap, mener  Skandfer.

Venstre har sagt at de etter valget vil samarbeide med Høyre i en eller annen form.

– Uklare

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide uttalte senest i dag i Nordlys at det skal være dedikert helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss. Samtidig sa han at Bardufoss skal forbli det primære militære helikoptermiljøet i Norge.

– Uttalelsene er uforpliktende, begrepene er uklare og alt avhenger av om partiet vinner makta. Men Ap har hatt flere anledninger til å velge en annen og bedre retning det siste året. Partiet er velkommen til å stemme med Venstre for å snu i denne saken før det er for sent, avslutter Skandfer.