Problemet med agressive terner er noe ikke minst folk på Finnsnes har opplevd. Hartvik Hartviksen i Brøstadbotn forteller at problemet med terna var stort også ved båthamna ved Dyrøybrua.

Opplevde at blodet rant

– Vi begynte å få en ternekoloni her, jeg tror det var i 2012. Så tiltok det i 2013 og 2014. I 2015 var det ille, da hekka de i hele området her. Folk som kom og satte bilene her opplevde jo at blodet rant før de kom til båthavna, terna slo til som bare det. Vi har søndagskafe her. Jeg husker en kar på en søndag som satt på seg hjelm før han gikk ut av bilen, forteller han.

– Så diskuterte vi dette problemet i båtforeninga. Da ble Frits Vang og jeg valgt til å prøve å finne løsninger. Vi spekulerte på hva vi skulle gjøre, fortsetter Hartviksen.

Kjøpte tre plast-ugler

– Så var Frits på Finnsnes og kom over disse uglene. De skulle være brukbare. Da kjøpte vi tre ugler. Det kom på under tusenlappen, forteller Hartviksen.

Uglene er festet med strips og står med 20-30 meters avstand fra hverandre.

– Uglene har batteri og det lyser av øyene på dem når noe kommer nært. De gir også lyd fra seg. Men vi må sette dem opp tidlig, før terna kommer om våren. Har den først etablert seg er den ikke lett å få bort. I fjor ble det lagt noen få egg her, men de ble ødelagt av biler som parkerte og folk som gikk der. I år er terna borte vekk. De har etablert seg lengre vekk, men de flyr jo fortsatt rundt her uten at det er et problem. Både i fjor og i år har dette fungert fantastisk bra. Om dette fungerer andre steder vet ikke jeg, men her har det vært veldig bra, sier Hartviksen.

UGLER: Hartvik Hartviksen viser frem ei av tre ugler de har satt ut. Og det virker. – Både i fjor og i år har dette fungert fantastisk bra, sier han. Foto: Morten Dokka