12. september skal nemlig formannskapspolitikerne i Torsken ta stilling til kommunens medlemsskap i de to organisasjonene. Rådmannens innstilling er utmelding med umiddelbar virkning.

Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken kommune understreker imidlertid at ingenting er avgjort ennå.

– Disse to sakene går rett og slett på at vi er litt misfornøyde med de tjenestene vi betaler ganske dyrt for. Torsken har vært medlem og betalt inn nesten 100.000 kroner årlig til Midt-Troms museum i mange år, men samtidig ser vi ingen aktivitet her i kommunen. Det samme gjelder egentlig også Visit Senja, sier Flakstad.

Mer igjen for pengene

Torskens kommunale tilskudd til Midt-Troms museum utgjør per i dag vel 88.000 kroner årlig. For sitt medlemsskap i Visit Senja betaler kommunen knappe 73.000 kroner årlig.

– Når vi bruker såpass mye penger, forventer vi å få noe igjen for det. Det føler vi ikke at vi gjør i dag, poengterer ordføreren.

Han viser blant annet til at Torsken kommune, til tross for medlemsskapet i Visit Senja, drifter en turistinformasjon i Gryllefjord.

– Med så mange turister som passerer Gryllefjord i løpet av sommermånedene er vi nødt til å ha turistinformasjon, men ikke en eneste gang har de fra Visit Senja spurt om det går bra eller om det er noe de kan bistå med. Det samme ser vi når det gjelder Midt-Troms museum, at penger vi spytter inn er med på å finansiere bygg, aktivitet og drift i andre kommuner, mens det skjer lite i Torsken.

Både Midt-Troms museum og Visit Senja er invitert til å delta på formannskapsmøtet i forbindelse med sakene som skal behandles. Hittil er det bare førstnevnte som har meldt at de vil stille.

– Vi ønsker å gå i dialog med begge aktørene og få deres tilbakemeldinger, og så får vi se hvor dette ender, sier ordføreren.

– Betenkelig

Direktør Lisa gay Bostwick i Midt-Troms museum forteller at hun ble veldig overrasket da hun ble klar over at kommunen vurderer å melde seg ut av stiftelsen.

– Velger de i melde seg ut sier Torsken nei til en av de få regionale institusjoner i midtfylket. De sier også nei til en av de mer kreative og innovative institusjoner i regionen. Det er også betenkelig og trist om de kutter ut den institusjonen som kan hjelpe dem med å utvikle og beholde sin identitet nå som Torsken skal bli en del av Senja kommune, mener Bostwick.

Har vært aktivitet

Ordfører Flakstads utspill om at Torsken får lite igjen for pengene de spytter inn i Midt-Troms museum, mener museumsdirektøren viser at de i kommunen ikke har fulgt godt nok med i timen.

– Vi har et mandat og et mål om å ha to til tre arrangementer per år i hver medlemskommune, og det har vi også hatt i 2015 og 2016. De kommunene hvor vi har mer aktivitet enn det har vi aktive samarbeidspartnere innen velforeninger, kystlag, idrettslag, historielag og så videre, poengterer Bostwick.

Hun legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å spore opp slike samarbeidspartnere i Torsken.

– Det er også langt enklere å få til aktivitet der vi har et sted å være. Vi har vært i flere møter med Torsken kommune fordi vi ønsker oss et tilholdssted i Gryllefjord. Etter disse møtene har vi fått tilbakemelding om at kommunen skulle ordne med ting, men uten at noe har skjedd.

Museumsdirektøren poengterer for øvrig at Torsken ikke kan melde seg ut av stiftelsen over natta.

– Om de velger å melde seg ut, vil ikke Torsken være ute før 1. januar 2019, altså ett år før Torsken blir en del av Senja kommune, opplyser Bostwick.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med verken styreleder Tom Rune Eliseussen eller reiselivssjef Line Miriam Sandberg i Visit Senja.