Det var en romjulskveld i fjor at mannen pådro seg intet mindre enn fem tiltalepunkter, forhold som Senja tingrett nylig har kjent han skyldig i. Mannen i 20-årene er nå dømt til 40 dager fengsel for promillekjøring, hærverk, vold, narkotikabruk og for å ha kjørt bil uten førerkort.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale en bot på 45.000 kroner.

Forferdet over bil i grøfta

Da saken gikk for tingretten, erkjente mannen straffeskyld kun for tiltalepunktet som gjaldt narkotikabruk. De andre forholdene hevdet han seg uskyldig i. Når det gjaldt promillekjøringa forklarte han i retten at han ikke hadde kjørt, men tatt beina fatt for å komme seg til romjulsfsten i fjor.

«På veien hadde han oppdaget bilen sin i grøfta cirka 300 meter før han kom til ungdomshuset. Han hadde blitt forferdet over dette og spurt folk på festen hva som hadde skjedd med bilen, uten å få noe svar», beskrives det i dommen fra Senja tingrett.

Retten festet imidlertid mer lit til vinteforklaringer, som både direkte og indirekte beskrev at det faktisk var mannen som hadde kjørt bilen i grøfta.

Tok kvelertak

Blodprøver tatt av mannen, avdekket at han hadde en promille på minst 1,68 da kjøringa fant sted. Gyldig førerkort hadde han heller ikke ettersom dette var suspendert i forbindelse med en tidligere promillekjøring.

I dommen fra tingretten beskrives det hvordan mannen også er kjent skyldig for å ha knust ei rute på en annens bil. Visstnok var dette en reaksjon på at han var bedt om å lufte seg. Mannen tok også kvelertak på en annen person da han følte at han ble beskyldt for ruteknusinga.

Ingenting formildende

Av de fem overtredelsene er det promillekjøringa og kvelertaket retten ser alvorligst på. Når det gjelder førstnevnte forhold, ser ikke retten noen formildende omstendigheter.

I skjerpende retning legges det vekt på, i tillegg til den høye promillen i seg selv, at kjøreturen foregikk i et boligområde og på en gang/sykkelsti hvor kjøring kun var tillat til eiendommer på stedet. Det var også arrangert julefest i området som medførte at det var en del folk som ferdet langs veiene», heter det i dommen.

Når det gjelder voldsepisoden fastslår retten at, selv om den foregikk på et kort tidsrom, hadde et stort skadepotensiale.

«Retten anser det også som skjerpende at voldsutøvelsen skjedde helt uprovosert og i det offentlige rom».

I tillegg til fengselsstraffen og boten, må mannen punge ut 6.000 kroner i erstatning for bilruta han knuste. Han man også betale 3.000 kroner i saksomkostninger til det offentlige.