Prestbakmo er kopimottaker av et brev som har gått til Troms fylkeskommune fra innehaver Reidar Røkenes av Lauvanger Mikrobryggeri. Der kommer det fram at det er håpløst å få drosje i helgene. Noe som gjør det svært vanskelig å drive utested på Tennevoll.

Følger rettigheter og plikter

– Vi avventer nå en tilbakemelding fra Lavangen kommune i saken. Kommunen skal ta kontakt med både Røkenes og løyvehaver. De vil komme med et innspill så vil vi administrativt se på hvordan vi kan finne ei løsning, det vil bli vurdert hvordan vi kan sikre et normalt drosjetilbud også i Lavangen, sier Prestbakmo.

I henhold til lov og forskrifter følger det rettigheter og plikter når du får løyve for å kunne ta betalt for å transportere folk, fortsetter Prestbakmo.

Vil finne løsninger

– Når det gjelder drosjer er det normalt at en skal tilby transport ettermiddag, kveld og helger. Men det finnes noen unntaksbestemmelser. Det kan være flere måter å få dette til på som også kan innbefatte dagens løyvehaver. Vi kan også se dette litt i sammenheng med drosjer i flere kommuner, sier han

– Men jeg er uansett opptatt av å finne gode løsninger i Lavangen som alle kan leve med, sier Prestbakmo. Prestbakmo ønsker ikke antyde hvor lang tid det vil ta.

Må legge ned driften

Reidar Røkenes har skrevet et brev til Troms fylkeskommune der han hevder at personen som har drosjeløyve i Lavangen nekter å kjøre i helgene. Han skriver at de gjentatte ganger har tatt opp den vanskelige situasjonen med kommunen og fylkeskommunen uten at noe har skjedd.

I brevet gjør han det klart at de er tvunget til å legge ned driften av mikrobryggeriet og serveringsstedet på grunn av store tap som følge av et manglende taxitilbud. Innehaverne ber også om et svar i forhold til hvem som har ansvar for de økonomiske tapene de er påført.

Må kjøre gjester hjem

– Det er umulig å drive på denne måten. Jeg anslår omsetningstapet til til å være minimum 30 prosent som utgjør 1,2 millioner kroner siden juni 2014. I tillegg til dette har vi måtte transportere mange gjester hjem etter stengetid, noe vi er pålagt etter alkoholloven, skriver han.

– Vi får stadige tilbakemeldinger fra kunder at de ikke kom seg til oss eller at de ikke tar sjansen på å komme siden de ikke kommer seg hjem igjen. Dette er helt uakseptabelt siden løyvehaver har kjøreplikt også i helgene og på kveldstid, skriver Røkenes.

Vil ha et møte

Lavangen-ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) sier han har forsøkt å få tak i innehaveren av drosjeløyvene.

– Ja, vi må få klarhet i alle sider i denne saken, derfor har jeg forsøkt i få tak i han. Men det har ikke lykkes å få til et møte så langt. Jeg regner med at det vil skje i løpet av uka, sier Halvorsen.

– Stemmer det at det har vært slik siden 1997?

– Det er en påstand, men vi må få alt på bordet. Men det er ikke kommunen som deler ut løyver, det er fylkeskommunen, svarer Halvorsen.

– Dette virker som en ganske åpenbar sak. Hvorfor er ikke dette tatt tak i tidligere?

– Det er gjort ting i saken. Men som sagt er det ikke vi som har ansvar for drosjeløyver, dette er opp til fylkeskommunen, sier Halvorsen.

Folkebladet var mandag i kontakt med mannen som har drosjeløyve i Lavangen. Han ønsket ikke å gi noen kommentarer til avisa.

klarhet: Ordfører Bernhardt Halvorsen vil ha belyst alle sider ved denne saken. Foto: Morten Dokka