Det har ikke gått inflasjon i kulturhusjubileene i Sørreisa, for det er faktisk første gang åremålsdagen markeres. Da gjøres det til gjengjeld til gagns: Myldredag, har de kalt konsertkvelden mandag, hvor Sørreisa sang- og musikkråd legger opp til variert underholdning fra tre scener i storsalen: Amfiet er trukket tilbake, kor og korps, band og trekkspillklubb, vokalgrupper og solister stiller opp. Alle de som viser hvordan Sørreisa har et hus som i et kvart århundre har vært det naturlige samlingspunktet.

Moderne

Den 4. september 1992 åpnet de for første gang dørene inn til konsertsalen, perfekt lokalisert i mellombygget med sentralskolen på ene siden, Sørreisahallen på den andre. Et moderne flerbrukshus, sal med mobilt amfi og plass til 265 personer, C-scene, romslig foajé med kjøkken, garderobe, toaletter og lagerrom, skuespillergarderober og et mindre møterom i andre etasje. I krysningpunktet mellom idrett og utdanning, som et naturlig, kulturelt midtpunkt, hadde kulturkommunen Sørreisa også fått et fysisk rom for det mangfoldet av aktiviteter som frem til da hadde fått utfolde seg på ungdomshus og revyscener, på skolene og på biblioteket. Et nytt grunnlag ble også lagt for et rikt kulturliv: Det er kommunens egne som denne høsten kommer hjem for å feire. De fleste av dem tilhører også en årsklasse som vokste opp med og i kulturhuset: Blant annet Frode Larsen og Jonas Karlsen i The band called Oh; Marie Vangen som er plateaktuell i løpet av høsten; Rosie Grønvoll, med flere utgivelser og deltagelse i det store korslaget bak seg; Hans Inge Fagervik, som bodde i kommunen på 80-tallet. Ett av de yngste tilskuddene er jentene i bandet How to kiss a frog.

Publikumssuksesser

Grunnstammen er så velfortjent representert i jubileumshøsten: Skolekorpset har konsert søndag 1. oktober; Sørreisa mannskor fortsetter sin 80-årsjubilering med del to av sin planlagte feiring. Den 23. september inviterer de til kortreff med Sørreisa damekor som gjester i tillegg til Malangskoret, Finnsnes korforening og Kor Flott. Lørdag 7. oktober inviterer Musikkforeningen til konsertkveld med Anne Lise Sollied Allemano og Carlo Allemano som solister.

Sørreisas rike teatertradisjon og betydningen den har hatt, er selvskreven i et jubileumsår: Torsdag 14. september gjentar sal- og scenegruppa ved sentralskolen sin fremføring fra 11. mai i år. I tillegg blir det innslag fra Unglynrevyen.

I løpet av årene har en lang rekke av Norges nasjonale artister stått på scenen i kulturhuset. Det er imidlertid verdt å merke seg at de største publikumssuksessene har vært lokale produksjoner: I de årene julemusikalen Putti Plutti Pott ble satt opp, fylte den kulturhuset tre kvelder på rad hver desember. Gjennom det rusfrie ungdomsarrangementet LiveZone fikk lokale band og unge artister fra hele midtfylket en scene å opptre på. Høydepunktet for mange var i 2004. Da ble LiveZone arrangert i idrettshallen – og kvelden avsluttet med Morten Abel og Tungtvann på scenen.

Hjem

Når kulturhuset nå feires, var mye av tanken å spre arrangementene utover høsten i stedet for å komprimere dem til én hektisk uke. Det gir rom ikke bare for å involvere dem som bidrar i dag til kulturlivet, men også til å invitere hjem noen av dem som bor utenfor kommunen. Alle som kulturkontoret tok kontakt med – og som hadde mulighet, sa ja, forklarer kulturskolerektor Oskar Larsen. På første forestillingen 4. september 1992 var det han som var konferansier. Det var to like forestillinger den kvelden, minnes han.

– Søren A. Sørensen holdt prolog, mens fylkesordfører Irene Valstad stod for den offisielle åpningen. Deretter var det underholdning med Sørreisa korforening, som nå er damekoret; Sørreisa mannskor og Sørreisa leik og dans. Kulturskolens lærere fremførte en del låter på Ole Solvangs dikt som Eivind Valnes, Jan Erik Steen og Elin Synnøve Bråthen hadde satt melodi til, og som nå er gitt ut på CD, forteller Larsen.

Videre på scenen stod også Christine Karlsen, nå Lande; Hilde Larsen, nå Rasmussen – og Tove Karoline Knutsen.Lørdag var en åpen dag med Sørreisa turn, håndballgruppa i Sørreisa IL, korps, trekkspillklubb og mange unger med IL/BL Unglyn. Kvelden ble avsluttet med forestillingen Huskorset ved Skjervøy teaterlag. Søndagen var det kino for både barn og voksne samt konsert med Midt-Troms orkester. En tanke for årets jubileum er også å samle hele spekteret som kulturhuset rommet allerede da – fra de yngste til de eldste. Onsdag 27. og torsdag 28. september får kommunen besøk av musikkdetektiv Bjørkås.

– Halvard Bjørkås fra Skøelv kommer for å holde konserter for de eldste ungene i Sørreisas barnehager i tillegg til å ha én konsert for 1.- og 2.-klassingene og en for 3.- og 4.-klassingene. Dessuten tilbyr vi de barnehageansatte et tre-timers kurs der Halvard gir musikalske innspill og påfyll, forteller Larsen.

Torsdag 19. oktober arrangerer Mannskoret og Damekoret eldrefest i Kulturhuset, og der vil Hans Inge Fagervik underholde – og trioen Hot for swingende med Fritz Roy Solvang fra Sørreisa i spissen. Dansemusikken tar Trekkspillklubben seg av.

– Feiringa av Sørreisa Kulturhus avsluttes med Marie Vangens konsert lørdag 8. desember. Da kommer hun hit med hele sitt flotte band. Marie har ny plate på gang og skal faktisk ha workshop på Espenes før hun kommer hit og har konsert, sier Oskar Larsen.

Levende

Suksessen til kulturhuset i Sørreisa er like mye historien om hvordan et flerbrukshus samler og gir folk et eiendomsforhold til det som skjer. Her er det nærmest daglig møter og arrangementer for lag og foreninger, kommune og skole; treninger og øvinger, prosjekter, seniordans og scene for Den kulturelle skolesekken. Bygdekinoen viser film to ganger i måneden. Foajeen med førti sitteplasser gir rom for mindre konserter og arrangementer.

Det er et levende kulturhus som feirer sine første 25 år.

The band called Oh, hvor to av medlemmene kommer fra Sørreisa, står på scenen lørdag 18. november. Foto: Presse
Sørreisa damekor arrangerer pub-kveld i foajeen 20. oktober. Der opptrer Elin Synnøve Bråthen. Foto: Presse
De rusfrie ungdomsarrangementene på midten av 2000-tallet ga en scene til både band og solister for hele midtfylket – her en konsert i 2006. Foto: Arne Ivar Hanssen
De siste årene har Musikkforeningens nyttårskonserter markert inngangen til et nytt kulturår. Foto: Arne Ivar Hanssen
Rosie Grønvoll opptrådte under både UKM og talent-konserter i kulturhuset. I oktober opptrer hun med lokale musikere i kulturhuset på damekorets pub-kveld. Foto: Presse