Det ble et ramaskrik Målselv knapt har opplevd maken til. Enkelte fikk over 300 prosent i økning på eiendomsskatten. Klagene på den nye skattetakseringen som ble gjort for et halvt år siden haglet inn til kommunen og stoppet ikke før antall klager kom godt over 900.

Nå er sakkyndig nemnd snart halvveis i klagebehandlingen. Nemnda har behandlet 270 av de 920 klagene som kom inn og har som mål å være ferdig med behandlingen i oktober måned.

– Det står egentlig ikke på oss. Det er sen saksbehandling fra takseringsfirmaet og behandling i kommunen som gjøre at det drar litt lenger ut i tid, sier leder av sakkyndig nemnd, Ole K. Andreassen.

Flere hundre tusen

Andreassen sier at enkelte eiendommer etter nemndas klagebehandling falt med flere hundre trusen kroner i verdi.

– Det utgjør jo en del i eiendomsskatt, sier Andreassen.

Han legger en god del av skylden på dette gapet på lite oppdaterte matrikler fra Målselv kommunes side. Matrikler som blant annet skal si hvor stor eiendommen er, hvor gammel bygningene er og hvor mange bygninger det er på eiendommen

– Hadde matriklene vært oppdaterte, så ville det halvert jobben vår. Det har ført til tvil og feil, og opphetet stemning så det holder, sier Andreassen.

Etterpåklokskap

– I etterpåklokskapens navn skulle det først ha vært gjort en «kontorjustering», så skulle matriklene vært i orden, og så skulle takseringen startet, sier Andreassen, som likevel ikke vil unnskylde den jobben takseringsfirmaet Escan har gjort.

– Jeg vil ikke unnskylde dem. Feilene har delvis med dårlig oppdaterte matrikler å gjøre, men også at de fotsoldatene som ble leid inn for å gjøre jobben, hovedsaklig studenter, kun fikk en lynkurs før de ble sent ut på bygda, sier Andreassen.

Så langt er det en liten overvekt av klagere som får medhold, mens andre ikke gjør det.