Begge, som er fra Harstad har fiska i Salangsvassdraget i 19 år. Mathisen innleder med at de ikke bruker drone i forbindelse med fiske.

Halvparten var pukkellaks

– Nei, jeg kjøpte drone fordi jeg er glad i naturen og at jeg skulle til Lofoten på ferie. Da tenkte jeg at jeg skulle ta den med hit hvis det kom en mulighet til å filme kompisen min når han kjører stor fisk. Nå har det vært dårlig fiske noen døgn og mange klager på at det ikke er fisk i vassdraget. Det hadde vi litt vanskelig for å akseptere. Da ble det naturlig å ta fram dronen. Og resultatet er at vi kan observere mye fisk i vassdraget. I går ettermiddag på full flo tok jeg dronen over Brekket. På 20 lengdemeter sto det sikkert 30 fisk i bildet. Når jeg går nærmere viser det seg at omkring halvparten av dem er pukkellaks. Det så ut som et karneval i elva, hele finnen på fisken blir helt hvit, sier Mathisen.

Tyder på stort innslag

– Så gjorde jeg det samme på morgenen i dag for å sammenligne. Da var det fortsatt det samme. Da kan vi konkludere med at det står masse fisk her, det andre er at det er et stort innslag av pukkellaks. I tillegg har vi jo sett at folk har fått pukkellaks på land. Det er også interessant å se at i hele går kveld sto en fluefisker på denne sonen uten å få noe, men det står fullt med fisk der, sier Mathisen.

– En biolog vil vel neppe konkludere etter å ha sjekka kun 20 meter i elva. Men dette kan tyde på et stort innslag, fortsetter han.

Mathisen setter også et spørsmål ved om den fisken som tilsynelatende ser ut som sjøørret kan være hankjønn av pukkellaks.

Deler fiskeopplevelser

– Bevisst sjekka vi på full flo. Da var det allerede masse fisk der. Så står det like mye fisk på neste flo. Står dem i ro er det vanskelig å se dem, men så snart dem beveger seg litt så får du dem inn, sier Berg.

I løpet av 19 år med fiske i Salangsvassdraget har de sett endringer.

– Den uka vi er her har vi to formål. Det ene er å ha det hyggelig sammen, det andre er å dele fiskeopplevelser. Men vi har sett at ting har endra seg. Tidligere fikk vi primært ørret. For en del år siden kom innslaget av rømt oppdrettslaks som vi også har fått en del av. De siste 4–5 årene har vi ved hvert besøk fått villaks vi har satt ut igjen. I år har det vært snakk om pukkellaks i alle vassdragene, sier Mathisen.

Pukkellaksen skal fiskes opp

Leder av Salangsvassdragets fiskeforvaltning, Anton Heggås sier til Folkebladet at de tar situasjonen på alvor. Heggås var tirsdag i kontakt med fylkesmannen og Rune Muladal i Naturtjenester i nord

– Muladal skal sette i gang med oppfiske på sone tre etter pukkellaksen antakeligvis onsdag. Nå er vi ute etter et kraftig sjøørretgarn. Det prøver vi nå få tak i til i morra, sier Heggås.

– Får dere økonomiske midler for å fiske opp pukkellaksen?

– Muladal er allerede i gang med dette fiske. Og ifølge fylkesmannen ville vi få penger om Muladal måtte ha noe ekstra. Vi er nødt til å ta ut så mye som mulig av denne fisken, sier Heggås.

bekymrer: Stort innslag av pukkellaks i Salangsvassdraget bekymrer fiskere som Frank Berg. Foto: Morten Dokka
pukkellaks: Dette er skapningen ingen vil ha i elvene. Foto: Privat Foto: Privat
oppfiske: Anton Heggås (til høyre) er klar på at det skal settes i gang et oppfiske av pukkellaks. Til venstre: Forsker Hans Petter Fjeldstad i Sintef. Foto: Ulf Antonsen