For første gang noen sinne var Senja videregående skole nødt til å trekke ut av sine egne bygg for å arrangere skoledebatt, noe som rett og slett skyldes at skolen har så mange elever at det ikke er plass til å samle alle i noen lokaler på skolen. Valget falt dermed på Midt-Tromshallen.

Der stilte Rødt, SV, Ap, MdG, KrF, Sp, Venstre og Høyre opp til debatt. Til å lede det hele var det hentet inn en gammel traver innen politikken, nemlig Vidkunn Haugli fra Målselv.

– Jeg har ledet sånne debatter som dette tidligere, men det er mange år siden sist, så dette blir nesten som å stå opp fra de døde igjen, fleipet Haugli til Folkebladet før debatten braket løs.

Munnrapp gjeng

Ikke overraskende var det mange i panelet som tok opp om den omdiskuterte fraværsgrensa.

– Fraværsgrensa er ikke annet enn en mistillitserklæring mot alle elever i den videregående skolen, fastslo Maja Sandvik Lockert, som representerte SV i debatten.

Et annet moment hun gikk i strupen på i sin innledning er det hun og partiet hennes ser på som nedprioritering av yrkesfagelever.

– Hvert eneste år er det 9.000 yrkesfagelever som står uten lærlingplass, noe vi synes er voldsomt urettferdig, fastslo den unge politikeren.

Hun og flere av de andre representantene mener at innføring av en lovbestemt rett til lærlingplass er den eneste riktige veien å gå. KrFs Nikolai Skogan kalte imidlertid utspillet for «valgflesk», noe Sandra Borch fra Sp var enig i.

– Det nytter ikke å lovfeste noe uten at det iverksettes tiltak. Vi er nødt til å gå i dialog med bedriftene, kommunene og fylkeskommunene, for det er der det starter, og vi er nødt til å gjøre noe med lærlingtilskuddet og arbeidsgiveravgifta for å gjøre det mer attraktivt å ta imot lærlinger, poengterte Borch.

Grei deltakelse

Til tross for at det var tjåkfullt av tilhørere og fri tilgang til å stille spørsmål til panelet, var det ikke mange fra publikumsom benyttet sjansen til å stille spørsmål til panelet. Kun to stykker stilte spørsmål, der det ene gikk på om representanten fra Høyre synes retorikken Sylvi Listhaug bruker om flyktninger er grei.

– Nei, og jeg skulle veldig gjerne sett noen fra Høyre på den ministerposten i stedet. Jeg synes ikke Listhaugs retorikk og måte å snakke om andre mennesker er ok, svarte Tonje Nilsen (H).

Etter skoledebatten ble det avholdt skolevalg. Resultatet av denne blir imidlertid ikke offentliggjort før 5. september. Lærer Lill Eilertsen ved Senja videregående skole kan imidlertid fortelle om en grei valgdeltakelse.

– Forrige skolevalg hadde vi en valgdeltakelse på litt over 70 prosent, og uten at jeg har sett tallene tipper jeg på at det er nokså likt denne gangen, sier Eilertsen.

Full sal: For første gang noen sinne var Senja videregående skole nødt til å arrangere skoledebatten i Midt-Tromshallen, og det rett og slett for å kunne huse alle tilskuerne. Foto: Maria Holm Simonsen
Debattleder: Det var Vidkunn Haugli som hadde oppgaven med å styre skoledebatten, noe som til tider var en litt utfordrende oppgave. Her sammen med Eline Svendsen, leder av Elevorganisasjonen i Troms. Foto: Maria Holm Simonsen