Det mener leder i Målselv Arbeiderparti, Steffen Jakobsen (Ap).

– Forsvarsminsiteren kommer ikke unna at det skal opprettes en ny hovedbase for helikopter på Rygge, sier Jakobsen.

Finere ord

Leser man ordlyden i langtidsplanen (LTP) for Forsvaret og de enkelte svarene fra forsvarsminster Ine Eriksen Søreide på svar fra ulike stortingspolitikere, er det ingen tvil om hva som er ambisjonen, mener Jakobsen. Han viser også til at helikopteraktiviteten på Rygge har fått et luftvingnummer, noe som skulle helt bort når 139 luftving legges ned.

I LTP står det blant annet følgende:

– Luftforsvaret har over mange år vært organisert i en luftvingstruktur. For å etablere klarere styringslinjer og rasjonalisere driften av Luftforsvarets base- og støttestruktur, legges det opp til at sjefen for en operativ base overtar luftvingenes funksjoner og ansvaret for administrativ ledelse og støtte til alle avdelingene på basen.

– Hvis ledelseselementet blir en luftving er det ikke forskjell på det og en hovedbase. Her er det bare brukt finere ord for å tvinge hovedbasen til Rygge, og fine ord for å forvirre stortingspolitikerne, mener Jakobsen.

Latt seg forvirre

Jakobsen mener ledelsen i hans eget parti også har latt seg forvirre av de fine ordene.

– Dette har bidratt til å forvirre AP. Det registrerte vi allerede i januar i kronikken fra Ap-leder Jonas Gaht Støre, Anniken Huitfeldt og Cecilie Myrseth der man sa at ledelseselementet og støttefunksjonene fortsatt skal være på Bardufoss. Den egentlige ambisjonen til regjeringen har gått under radaren. Stortinget har ikke skjønt hva som ligger i dette. Det er tydelige at innretningen og ordlyden ikke har vært enkel for Stortinget å forstå. Lokalt har vi prøvd å spille inn dette overfor Ap-ledelsen hele tiden, men vi opplevde å ikke bli hørt i prosessen rundt LTP. Men nå føler vi at ledelsen er blitt mer lydhøre, sier Jakobsen.

Ledelseselement

I LTP er det også et punkt om Luftforsvarets ledelse:

– Viderefør sjef Luftforsvaret, Luftforsvarsstaben og Luftoperativt inspektorat på Rygge. Sjefen for en operativ base skal overta luftvingens funksjoner. Det skal legges til rette for at sjefen for basen vil få nødvendig grad av kommando og kontroll over enhetene på basen. Etabler er ledelseselement på Rygge som skal kunne lede skvadroner, avdelinger og detasjement som ikke har lokal overordnet ledelse.

– Slik vi leser LTP og svar på spørsmål er dette det samme som å flytte hovedbasen for helikopter. Det legges bare dit der sjefen for Luftforsvaret er, sier Jakobsen.

100 årsverk

Jakobsen mener også at forsvarssjefens fokus i LTP på innsparingene ved å fjerne 100 årsverk på grunn av flyttingen i dag ikke er like sterkt.

– I et svar til Martin Henriksen (Ap) sier forsvarsministeren nå at det er opp til Forsvaret å finne gode og kostnadseffektive løsninger på disse årsverkene. Nå forholder hun seg altså ikke til at det skal spares 100 årsverk, bare at hun har tillit til at det finnes gode løsninger, sier Jakobsen.

leder: Leder i Målselv Arbeiderparti, Steffen Jakobsen. Foto: Jan-Erik Bergstad