1. Hva er den viktigste saken for partiet de fire neste årene?

– I dag ser vi at forskjellene øker i Norge. Store forskjeller skaper et kaldere samfunn. Den viktigste saken for oss er å redusere forskjellene i Norge slik at tilliten og fellesskapet bevares.

2. Er partiet for eller imot konsekvensutredning av olje og gass utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja? Og hvorfor?

– SV svikter aldri Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi er i mot oljeboring her i nord og kommer til å arbeide beinhardt for varig vern av områdene. Vi mener at oljeboring i de sårbare områdene både er skadelig for naturen men også at det setter fiskerinæringen i fare. Utslippene må ned, ikke opp. Vi er på vei ut av oljealderen, da må vi finne mer fornybare ressurser å leve av.

3. Hvordan er forsvarsstrukturen i Midt-Troms om fire år, om partiet kommer til makta?

– SV ønsker et sterkt nasjonalt forsvar. Strukturen i Midt-Troms skal være som i dag, men med mer penger til Heimevernet og Hæren for å øke den norske forsvarsevnen. Vi vil ha ei styrka landmakt med helikopterstøtte.

4. Bør trålerne ha leveringsplikt?

– Vi har over tid sett at trålere med leveringsplikt ikke overholder plikten sin. Derfor mener vi at det vil gi større utbytte for kystsamfunnene om disse kvotene gradvis overføres til kystflåten.

5. Bør oppdrett flyttes på land, eller langt til havs?

Framtidens fiskeoppdrett må skje i lukkede anlegg. Lukkede anlegg gjør at man kan samle avfallet og bruke det i ny bioindustri på land. Det viktige er å skille laks fra lus, samle opp avfallet og hindre rømming, ikke om det skjer på land eller vann.

6. Senja blir en kommune. Ser du for deg at flere kommuner i Midt-troms kan bli slått sammen?

– Det ser jeg ikke for meg. Vi mener at kommunesammenslåing må være et frivillig tiltak. Det må være opp til innbyggerne i hver enkelt kommune om man skal slås sammen eller ikke.

7. Ser du for deg at sammenslåingen vil føre til mer sentralisering eller mer robuste lokalsamfunn?

– Jeg tror ikke at kommuner blir mer robuste fordi vi slår de sammen og sier at de skal bli det. Jeg er svært bekymret for sentralisering og kommer til å jobbe hardt for å unngå det. Det viktigste må alltid være å gi god kvalitet på de tjenestene kommunene leverer.

8. Hvilke visjoner har du for samferdsel og jernbane i nord de fire neste årene?

– De neste 4 årene skal vi være kommet langt på å ta igjen etterslepet på veivedlikehold i Troms. SV er eneste parti som har vedtatt å realisere jernbane fra Fauske til Tromsø med sidearm til Harstad. I løpet av de neste 4 årene håper jeg at vi har kommet nært å sette spaden i jorda.