Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har fått med seg at det er en forekomst av terner på Finnsnes, og også at det har vært medieoppslag om at enkelte tidvis finner fuglenes tilstedeværelse som plagsom og sjenerende. Foreninga har derfor strukket ut en hånd til Lenvik kommune og tilbydd sin hjelp.

– Terna er en fin fugl, og det er sånn at dette er en art som er sterkt truet. Ved å informere befolkninga om disse her fuglene, og det at de faktisk er sterkt truet, tror vi kan bidra til å øke forståelsen for terna, sier naturvernrådgiver Martin Eggen til Folkebladet.

NOF mener at det å sette opp informasjonsskilt om ternene på Finnsnes kan bidra til å redusere konfliktnivået. Foreninga mener det er hensiktsmessig å informere om ternene som art og at denne har rødlistestatus, samt hvorfor ternene hekker midt på Finnsnes.

– Det er også greit å informere om hva man kan gjøre for å unngå konflikter med disse fuglene, påpeker Eggen.

Uvanlig fenomen

Skriverier om konflikt mellom fugl og befolkning er ikke et uvanlig fenomen på sommerstid. Situasjonen på Finnsnes er likevel litt uvanlig.

– Det at det blåses opp konflikter kjenner vi fra landet, og en stor del av min sommer går til å informere om regelverk, bestandsutvikling og hvorfor fuglene oppfører seg slik de gjør. Det er imidlertid mest skriverier om måker, og ikke så mye om terner, men så er det heller ikke så vanlig at terner hekker i parker midt i en by heller, poengterer Eggen.

Derfor mener han det er spesielt viktig å få ut god informasjon om ternene på Finnsnes.

– Særlig for barn kan det være skremmende dersom ternene gjør utfall uten at man vet hvorfor. Det er ikke alle som skjønner at fuglene opptrer «aggressivt» fordi man er veldig nær ungene deres, og at problemet vil løse seg dersom man bare går litt lenger vekk. Jeg har tro på at informasjonsskilt er en løsning til tiltak som gjør at sameksistensen mellom terner og folk går bra, og bidra til å gjøre de fleste finnsnesværinger stolte av de ternene de har her, sier Eggen.

Opp til kommunen

På Finnsnes er det spesielt ute på «husøyene», som setter ut på Finnsnesvatnet om sommeren, at hekkende terner er et svært vanlig syn. Eggen forklarer at det er helt naturlig.

– Slike øyer i vannet er som magneter på hekkende fugler fordi de her unngår predatorer som rev.

– Kommer ternene «hjem» til fødestedet for hekking i generasjon etter generasjon?

– De fleste fugler kommer tilbake til samme område, men vi vet at terna også kan flytte koloniene alt etter hekkesuksess og hvor de finner mat. Derfor er det ikke nødvendigvis for evig og alltid at terna kommer til å være på Finnsnes.

NOF har tilbydd seg å utforme informasjonsskilt om terna på Finnsnes. Det er imidlertid Lenvik kommune som må stå for utgiftene til layout og trykking. NOF har i så henseende bedt kommunen om å sette av 10.000 kroner til formålet.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med rådgiver Svein Georg Hove i Lenvik kommune som saksbehandler henvendelsen fra NOF.

Informasjon: Martin Eggen, naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening, ønsker informasjonsskilt om terna på Finnsnes. Foto: Privat Foto: Privat