Grunneierne i Seljeskogen og Bekkebotn har overlevert et brev til Salangen kommune med en klar melding at det er slutt på å tråkke opp trimløyper over deres eiendom. Etter det Folkebladet har fått opplyst rammes ikke lysløypene fordi bruken her er tinglyst. Men 21 kilometer vinterløyper og traseen for Salangstrimmen kan rammes.

– Henger ikke på greip

Grunneier Rolf Lynum i Bekkebotn er en av dem som har undertegnet. Han utdyper bakgrunnen for reaksjonen.

– Nok er nok. Det er ikke rett at en skal få lov å kjøre rundt i skjærgården med vannskuter og båter samtidig som folk ikke lenger skal få kjøre snøskuter til hytta si. Nå skal det bli slik at de som har 2,4 kilometer til hytta må dra pulk. Det er så langt fra rettferdig som det kan bli. Dette henger ikke på greip. Derfor har jeg skrevet under brevet, sier Lynum.

– Nå må denne saken løftes til et høyere nivå. Det har vært snakk om i årevis at det skal bli lettere å få kjøre skuter. Men det skjer ingenting. Isteden blir det strammet inn slik at hyttefolk som har under 2,5 kilometer til hytta ikke lengre skal få kjøre. Nå må de snart skjønne at folk har hytter på fjellet og ikke bare i skjærgården, sier Lynum.

Tror folk vil forstå

– Dere er ikke redd for å ramme en tredjepart i dette, de som trimmer og benytter løypenettet?

– Det gjør vi nok. Men en del av denne tredjeparten er jo de som går på ski og ikke vil se en eneste skuter. Jeg ønsker ikke at noen skal rammes, men tror folk vil forstå at dette ikke er noe som kan vedvare. Det må komme en rask avklaring for alle parter, ikke bare for turgåere og de som går langrenn. Det er derfor vi gjør dette, sier han.

Hytteeiere rammes

– Vi må ha en avklaring i forhold til nødvendig bruk av skuter for hyttefolk. Nå blir en masse hytteeiere rammet i Salangen. Omkring 70 prosent av hyttene i Salangen har en avstand på litt under 2,5 kilometer. Skal alle disse bli lovbrytere og kriminelle fremover, spør Lynum.

– Det kan ikke vær slik at fylkesmann skal sitte der og tre slike regler ned over hodet på oss, fortsetter han.

SIF IF Ski har to tråkkemaskiner som brukes i et omfattende løypenett i Salangen.

Rammer tredjepart

Leder i SIF IF Ski, Inger Kristin Hognestad sier til Folkebladet at hun synes det er synd at dette utspillet kommer.

– Dette rammer jo en tredjepart. Og det er heller ikke noe vi i SIF IF Ski eller kommunen kan gjøre noe med. Så vidt jeg forstår dreier dette seg om pålegg om innstramminger i regelverket for å kjøre skuter. Om de ønsker å endre loven er jo det en lang prosess. Men om de bestemmer seg for at de ikke vil ha kjøring med tråkkemaskin så har de sin fulle rett til det. Men dette går jo ut over dem som liker å gå på ski, og dem er det mange av i Salangen, sier hun.

– Vi er glad for at lysløypene i ikke rammes fordi det er her vi har vår aller største aktivitet. Salangstrimmen er jo et viktig arrangement, det ville være veldig synd om det ikke lar seg gjennomføre om dette blir stående, sier hun.

Går utover barn

I følge Hognestad er det omkring 40 barn i SIF Ski.

– Rammes mange barn og unge av dette?

– Ja, de vil jo bli det. De største ungene går gjerne lengre turer enn bare lysløypa. Og i Salangstrimmen er det veldig mange barn og unge som er med. Men den daglige treningen for SIF Ski foregår i lysløypa. De som rammes er jo også folk som tar søndagsturen sin i løypene, sier hun.

reaksjon: Rolf Lynum er en av grunneierne som setter foten ned. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka
brevet: Her er brevet som 14 grunneiere har gått sammen om. Foto: Morten Dokka
rammes: – Dette rammer jo en tredjepart. Og det er heller ikke noe vi i SIF IF Ski eller kommunen kan gjøre noe med, sier leder i SIF IF Ski, Inger Kristin Hognestad. Foto: Morten Dokka