Med utgangspunkt i at Hæren har ingen mening uten stor kampkraft, ser Troms-dokument 2 for seg en hærstruktur som er ganske mye større i volum enn dagens. Blant annet foreslås det to såkalte brigaderammer med tre manøverbataljoner, en i nord og en i sør. Disse utstyres med 120 stridsvogner, 180 kampvogner, 36 tunge bombekastervogner, 72 rørartilleriskyts, 12 rakettartilleriskyts og 24 taktiske helikopter fordelt likt på de to brigaderammene.

To prosent i 2024

Dagens forsvarsbudsjett holder ikke til å gjennomføre den opprustningen Troms-dokument ønsker. Alle innspillene i dokumentet forutsetter at forsvarsbudsjettet vil ligge på to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) innen 2024, noe de fleste partiene på Stortinget har landsmøtevedtak på.

Dokumentet vil også ha tre brigadekommandoer med funksjon som taktiske landkommandoenheter underlagt Sjef Hæren. En i sør kalt Hovedstadskommandoen, en i Troms, Brigade Nord-kommandoen og en i Finnmark, Finnmarkkommandoen.

Dokumentet ønsker også å flytte HV 16 fra Bjerkvik tilbake til Setermoen.

To brigader

Forsvarssjefen ønsker at Hæren har to brigader. I dag har vi knapt en. Troms-dokument 2 mener det kan la seg gjøre å etablere to brigader, som med strukturert bruk av hærreserverver kan realiseres innenfor toprosent-målet.

– Men for en vesentlig styrket beredskap, med nødvendig utholdenhet, må en annen løsning finnes enn å dublere dagens Brigade Nord, understrekes det.

Konkrete forslag

Dokumentet lister opp en rekke konkrete forslag til hvordan Hæren kan organiseres og innredes. Her er noen av dem:

• Det skapes gjennom ny beredskapsstruktur og større hærreserver (personell og materiell) grunnlag for å kunne aktivere en brigaderamme nummer to, som en strategisk reserve.

• Det etableres en formalisert Forsvarets hovedbase helikopter, samt en Hærens taktiske helikopterkommando; 139. luftving og 339.skvadron videreføres – alt på Bardufoss.

• Det etableres en rekruttskole for Heimevernet på GP (Garnisonen i Porsanger), samlokalisert med en gjenopprettet befalsskole, mens HV 16 samles på Setermoen for økt samvirke med Brigade Nord-systemet.

• Foreslått Hærens rekruttskole vurderes opp mot videreutvikling av dagens løsning – med flere inntak, men fortsatt grunnutdanning i respektiv avdeling.

• Anskaffelse av nytt artilleri forseres for raskest mulig levering av de første 24 rørartilleri-plattformene, med påfølgende anskaffelse av minimum 48 skyts.

• Gjeninnføring av rakettartilleri iverksettes snarest, på 12 plattformer, enten oppgradering av eksisterende eller gjennom anskaffelse av en ny generasjon.