At materiale ikke er digitalisert har vært en problemstilling i mange år uten at ledelsen i det gamle Hålogaland politidistrikt tok grep. Da lensmannskontoret i Salangen ble en del av Troms politidistrikt fikk den 19 år gamle drapssaken et helt annet fokus.

Tips og rundspørringer

Regionlensmann Andreas Nilsen forteller til Folkebladet at det er et enormt volum på materialet.

– Vi er i gang med et omfattende digitaliseringsarbeid i saken. Akkurat nå er det to som jobber med saken. De har gått gjennom omkring 900 tips og jobber nå med omkring 3.000 rundspørringer. Det er et stort volum. Vi kommer til å sette inn mer ressurser i forbindelse med rundspørringene. Fremover blir det fire ansatte som kommer til å jobbe med dette. Det er litt vanskelig å anslå, men jeg regner med at det er et par måneders jobb å komme gjennom rundspørringene, sier Nilsen.

Spennende og interessant

– For oss er det viktig å komme igjennom med dette arbeidet slik at dette materialet kan håndteres av dataprogrammer. I dag kan vi ikke benytte disse programmene fordi så mye informasjon ikke er digitalisert. Når vi er ferdige kan vi ta i bruk helt nye verktøy i etterforskningen, både nå og i fremtiden. Derfor er dette veldig spennende og interessant. Vi håper jo på at vi kan få noen nye ledetråder vi ikke tidligere har sett. Som sagt setter vi mye inn på å få digitaliseringsarbeidet ferdig. Så får vi gjøre oss opp en status, sier Nilsen.

Et eget prosjekt

Politiet har fortsatt fokus på det såkalte tysklandsporet En mann fra Irak ble avhørt kort tid etter drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59). Året etter var han sporløst forsvunnet da politiet ville avhøre han igjen.

Norsk politi etterlyste ham gjennom Interpol, men først i 2010 fikk Kripos melding fra tyske politimyndigheter at mannen i 2002 ble dømt til åtte års fengsel for et drapsforsøk med kniv på en kvinne og en mann i en by øst i Tyskland.

– Det jobbes med dette sporet parallelt som et eget prosjekt. Vi forventer at vi får jobba mer med denne delen i løpet av høsten. Men det har ikke nå kommet fram noe nytt utover det som har vært kommentert tidligere rundt Tyskland-sporet, sier Nilsen.