Under festivalen blir det et tettpakket program med seminarer, workshops, kurs, foredrag, utstillinger og ikke minst musikk og underholdning med urfolk fra bl.a. New Zealand, Egypt, Brasil, Russland, Finland, og Sør-Amerika.

Ved Fjellkysten gjestehus i Lavangen er det kommet opp en rekke lavvo og ikke minst en diger åttekantet lavvo kalt oktagonen. I denne vil sjølve feiringen foregå med plass til opp i mot femhundre mennesker når det hele starter tirsdag og varer ut uken.

Mer musikk

- I år satser vi mer på musikk med fire fantastiske artister som vi er så heldige å få hit. Blant annet kommer finske Wimme Saari som nevnes i samme åndedrag som Mari Boine, videre kommer Ande Somby med joik, Moon Far Away med meditativ musikk og strupesangeren Sainkho Namtchylak som har fått en rekke russiske utmerkelser, sier festivalsjef Ronald Kvernmo.

Når verdenskjente Wimme og Rinne holder konsert lørdag kveld blir det et trekkplaster i følge arrangøren. Ande Somby skal holde grottekonsert onsdag kveld med bussavgang fra Fjellkysten.

Workshop og foredrag

I tillegg blir det workshops der folk kan delta og lage ting av fiskeskinn ,smykker, lage en sjamanstav eller lære om joik med Wimme Saari. Påmeldingen blir ved personlig frammøte. Unntaket er dagsturen med sjaman Eirik Myrhaug til en samisk offerstein med egen påmelding. Det blir en rekke fagseminarer av blant annet Myrhaug om samisk noaidekunst, russiske Natalia Kuzmina med røtter i Pomorkulturen skal bake såkalte lykkedyr, Åge Solbakk fra Tana kommer og skal fortelle om forfedre og mødrene der kvinnene kunne være de aller sterkeste noaidene. Foredrag om det finske nasjonaleposet Kalevala av Eero Peltonen som ligger nær mye av det samiske i følge Kvernmo. Også for barna blir det en rekke arrangementer. Underveis blir det messer med brukskunst fra urfolk over hele verden å få kjøpt.

Venter flere

Åpningsseremonien er kjent for å være veldig spesiell med tenning av den hellige ild i oktagonen under en seremoni med sang, taler, dans og andre spennende innslag tirsdag kveld, i følge Kvernmo.

- Forhåndssalget har vært stort i år og vi venter langt flere enn i fjor da vi hadde inne om lag 350 personer med stort og smått. Billetter kan kjøpes på nettsida vår, eller ved inngangen, sier Kvernmo som garanterer en rusfri festival.

Rusfritt

– Det er viktig å være edru for å kunne ta inn over seg det som skjer på festivalen. Når man skal meditere blir det bare tull om man er ruset og folk som er det blir utestengte. Vi får veldig god tilbakemelding fra både publikum og artister på at vi ikke godtar rus. Det gjør at store artister som blant annet Wimme Saari ikke trengte å tenke seg om for å komme hit, forteller festivalsjef Ronald Kvernmo.

HELLIGE ILD: Også i år skal den hellige ild tennes med seremoni av Ronald Kvernmo under åpningen tirsdag kveld.