I en større reportasjeserie, formidlet både på video og i papiravisa, har Lofrid Furu fra Hemmingsjord på rørende vis fortalt om eldstedatteren Monas dødsfall i 1976, samt omstendighetene rundt. Folkebladet har fulgt Furu på veien for å forsøke å finne svar på de mangfoldige spørsmålene som kom i kjølvannet av dødsfallet.

Og det er tydelig at Furus beretning om Mona har berørt mange.

– Jeg har fått en masse tekstmeldinger og telefoner, både fra kjente og ukjente. Det er mange som har gitt uttrykk for forferdelse over at forholdene faktisk var slik på 70-tallet som jeg har beskrevet, og så er det andre igjen som bekrefter at de opplevde dette tiåret nettopp slik, forteller 77-åringen.

Forholdene hun snakker om er den store mangelen på informasjon som hun opplevde i forbindelse med datterens dødsfall, og ikke minst stillheten fra alle instanser etterpå. Faktisk var det først nå – 41 år etterpå – at Furu blant annet fikk forklart årsaken til Monas død.

Se innslag på Folkebladet-TV: Varmer med positive tilbakemeldinger

– Utrolig sterk opplevelse

Furu var på forhånd spent på reportasjeserien om Mona, og på hvordan denne skulle bli mottatt ute i offentligheten. Tilbakemeldingene fra kjente og ukjente har vært utelukkende positive.

– Det har vært utrolig sterkt å se denne reportasjen på trykk og på video, ikke bare for meg, men for hele familien min. Gjennom å ha fått belyst denne historien har både barnebarna og ungene mine fått et helt annen innsyn i den situasjonen vi opplevde i 1976. Vi har jo pratet om Mona før, men det her ble noe helt annet – det er som om Mona er kommet mer fram i lyset, spesielt for barnebarna, sier Furu.

Folkebladet-TV: Se alle episodene av «Mona» her

Reportasjeserien om Mona har blitt til i løpet fire-fem måneder, og for 77-åringens del har opplevelsen vært som en reise.

– I løpet av denne tida har jeg og familien fått åpnet et rom som har vært veldig innestengt. Jeg er veldig glad for at jeg klarte å være med på dette og sette ord på følelsene mine. Det skulle egentlig vært gjort for mange år siden, men det har det dessverre ikke vært rom for før nå.

Noen av Monas siste ord

Mona var 15 år gammel da hun døde etter å ha falt ned en trapp i Solli samfunnshus på Senja. Monas venninne, Evy Brynjulfsen, var et av flere vitner til hendelsen, og også for henne har reportasjeserien om Mona vært en sterk påminnelse om tragedien som skjedde.

– Jeg tenker at det er mange som har levd med dette lenge, og det at denne saken er blitt belyst på måten det er blitt gjort kan nok hjelpe mange til å åpne seg og prate. For kanskje er det flere enn meg som nesten ikke har klarte å prate om det grusomme som skjedde, sier Brynjulfsen.

Minnene etter selve fallet er bare kaos, men Brynjulfsen husker godt de siste minuttene før Monas ulykke.

– Mona kom inn på ungdomshuset etter å ha vært ute ei stund, og det første hun gjorde var å gi meg en klem. Så sa hun at hun var lei seg fordi hun hadde drukket alkohol, noe hun ikke følte seg vel med. Videre husker jeg noen av Monas siste ord, ord som har festet seg på minnet mitt i alle år, at hun aldri skulle drikke alkohol mer og at hun skulle dra hjem til mamma og pappa.

Mona Furu var Lofrid og Harald Furus førstefødte barn, som døde i en tragisk ulykke i 1976. Foto: Privat
Lofrid Furu er glad for at hun klarte å stå frem og fortelle om historien om Mona. Foto: Maria Holm Simonsen
Evy Brynjulfsen mener at historien om Mona kan bidra til å hjelpe andre. Foto: Carina Hansen